Sindicaliştii din sănătate intră în grevă japoneză. Ce nemulțumiri au

Sindicaliştii Sanitas sunt nemulţumiţi în urma discuţiilor de luni cu Alexandru Rafila, Marius Budăi şi şeful cancelariei prim-ministrului legate de majorările salariale. Aceştia anunţă că vor intra în grevă japoneză miercuri, urmând ca joi să protesteze în faţa Guvernului.

Aceştia sunt nemulţumiţi de prevederile Ordonanţei care a legiferat acordarea unei majorări salariale doar pentru anumite categorii de salariaţi şi doar cu 1/4 din diferenţa salariului de bază pe anul 2022 faţă de salariul de bază actual.

Luni, reprezentanţii federaţiei SANITAS au avut discuţii cu ministrul Sănătăţii, ministrul Muncii şi şeful cancelariei prim-ministrului legate de majorările salariale.

„Din păcate, întâlnirea a avut loc după adoptarea celebrei Ordonanţe „trenuleţ” care a legiferat acordarea unei majorări doar pentru anumite categorii de salariaţi şi doar cu 1/4 din diferenţa salariului de bază pe anul 2022 faţă de salariul de bază actual. Federaţia SANITAS a solicitat: salarii de bază pentru toţi salariaţii din Sănătate şi Asistenţă socială la nivelul anului 2022; sporuri plătite pentru toţi salariaţii la nivelul salariilor de bază aferente anului 2022″, se arată în comunicatul Federaţiei.

Potrivit sindicaliştilor din sănătate, Guvernul a solicitat un răgaz de 120 de zile, timp în care să întocmească un nou calendar pentru aplicarea integrală a Legii 153/2017.

„Consiliul Naţional al Federaţiei Sanitas întrunit la ora 15:00 în sesiune extraordinară a analizat situaţia creată de OUG nr. 130/17 decembrie 2021, a luat act de declaraţiile miniştrilor prezenţi astăzi (luni, n.r.) la întâlnire şi a hotărât ca fiind inacceptabile atât prevederile OUG nr. 130/2021 cât şi intenţia Guvernului de a tărăgăna la nesfârşit acordarea creşterilor salariale prevăzute de Legea 153/2017, motiv pentru care a hotărât: începând de miercuri, 22 decembrie, declanşarea „grevei japoneze” cu purtarea banderolei albe sau a însemnelor Sanitas de către toţi membri noştri de sindicat afectaţi de O.U.G. 130, pe termen nelimitat; începând de miercuri, 22 decembrie, convocarea prin intermediul Uniunilor Judeţene CNSRL – Frăţia a comisiilor de dialog social de la nivelul prefecturilor judeţene; pichetarea Guvernului României, joi 23 decembrie 2021″, se precizează în comunicatul citat.

Sursa: RomaniaTV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *