Zeci de consumatori din Botoșani prinși după ce au furat energie electrică

Zeci de consumatori din județul Botoșani au fost prinși după ce au furat energie electrică. Potrivit reprezentanților Delgaz Grid, un număr de 47 de consumatori din județul Botoșani au beneficiat în mod fraudulos de energie electrică în primele zece luni ale acestui an.

În total însă, specialiştii Delgaz Grid au identificat, în perioada ianuarie – octombrie a acestui an, peste 900 de cazuri de consum fraudulos, 537 dintre acestea fiind de gaze naturale şi 366 de energie electrică.

Improvizaţiile realizate pentru a sustrage energie electrică sau gaze naturale pun în pericol locuințe, dar și persoane. Legături electrice neizolate în poduri, în zone ascunse, pe lemn ori la nivelul solului sau racorduri la rețeaua de gaze cu suduri neautorizate și materiale ce nu trebuie folosite pentru rețelele de gaze naturale (conducte de apă, coliere de sârmă, camere de bicicletă etc.) sunt doar câteva dintre situațiile întâlnite în teren.

„Fiecare situație în care se consumă fraudulos energie electrică sau gaze naturale va cauza mai devreme sau mai târziu un incident: un imobil ia foc, oamenii își pierd bunurile sau, mai rău, își pierd viața în urma unor explozii sau incendii. Aceste evenimente tragice nu aleg unde, când și cui se întâmplă, fiind implicați fără să vrea copiii, soții, părinții, vecinii sau pur și simplu oamenii care trec prin zonă. Și totul se întâmplă pentru că cineva a ales să să nu plătească o sumă de bani în mod corect pentru energia electrică sau gaze naturale, dar până la urmă prin astfel de practici frauduloase ajunge să îl coste mult mai mult”, potrivit Delgaz Grid.

Cele 900 de cazuri de consum fraudulos au cauzat, companiei Delgaz Grid, pierderi de peste 10,3 milioane de lei, în primele zece luni ale anului. Energia sustrasă, atât de către societăți comerciale, cât şi de consumatori casnici, totalizează 21,6 milioane de kWh, reprezentând consumul de electricitate a circa 7.200 de apartamente timp de un an de zile (consum mediu lunar 250 kWh/ apartament). În toate aceste cazuri au fost iniţiate măsuri legale pentru recuperarea prejudiciilor, fiind înaintate, în acelaşi timp şi plângeri penale, pentru aflarea şi tragerea la răspundere a celor care au sustras energie sau gaz și au pus în pericol bunuri sau vieți omenești.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *