FOTO & VIDEO! Regal de datini și obiceiuri pe străzile din municipiul Botoșani. Sute de persoane au asistat la obiceiuri

O impresionantă paradă de datini şi obiceiuri a avut loc, duminică dimineaţă, pe străzile din Botoşani. Sute de persoane s-au adunat să urmărească formaţiile de capre, căiuţi, urşi, colindători şi urători prezente la Festivalul de datini şi obiceiuri de iarnă „Din străbuni, din oameni buni!”. Evenimentul a fost organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani.

Parada a pornit din faţa Prefecturii pe traseul: Piața Revoluției – Casa Sindicatelor – Colegiul Național „A.T. Laurian”- Pod de Piatră – Calea Națională – Hotel Rapsodia  – Piața Revoluției, supă care au urmat spectacolele formațiilor de datini și obiceiuri.

Spectacolele de datini și obiceiuri de iarnă vor fi prezentate de formațiile din localitățile botoşănene: Albeşti – “Căiuții din Albești”, Băluşeni –“Cununa Bălușeni”, Broscăuţi – “Datia Străbună”, Conceşti – “Plaiuri Conceștene”, Copălău – “Ciobănașul”, Corlăteni – “Dor de plaiuri Corlățene”,  Corni –“Formația de căprițe”, Corni-Balta Arsă – “Formația de mascați”, Corni-Sarafineşti – “Formația de căiuți”, Coşula – “Pădureanca”, Coţuşca – “Căiuții din Coțușca”, Curteşti – “Flori de măr”, George Enescu – “Vlăstarele lui Enescu” şi “Stejărelul”, Oneaga – “Formația de căiuți”, Prăjeni – “Formația de datini și obiceiuri”, Răchiţi-Costeşti – “Doina Costeștilor”, Răchiţi-Roşiori – “Asa-i jocu-n Roșiori”, Ştiubieni – “Plaiurile știubiene”, Ştiubieni-Negreni – “Plaiuri negrene”, Tudora – “Tudoreanca”, Vârfu Câmpului – “Sirețelul ”, Vorona – “Codrulețul” şi “Moștenitorii”.

Din alte judeţe: Iaşi-Scobinţi – “Plugul mare de la Fetești” şi “Cerbul de la Scobinți”, Neamţ – “Floricică de la munte” şi “Codrii Neamțului”, Suceava-Sadova – “Flori de Bucovina”.

Acest festival este de o mare importanță, pentru că se păstrează tradiția, se păstrează identitatea românească. Ne bucurăm că anul acesta am avut această oportunitate de a desfășura acest festival, în ciuda restricțiilor care sunt, dar sperăm să se desfășoare cum trebuie acest festival. Avem 29 de foramații, 26 din județ și patru din vecini: Suceava, Neamț și Iași”, a declarat Cornelia Ciobanu, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *