Un angajat al Memorialului Ipoteşti, implicat în scandalul vânzărilor de tablouri false

memorialul ipotestiUn angajat al Memorialului Ipoteşti este implicat în scandalul vânzărilor de tablouri false. Centrul de Studii Mihai Eminescu Botoşani confirmă că una dintre persoanele anchetate de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) este Cotinel Munteanu, care are calitatea de expert acreditat de Ministerul Culturii şi este angajat al instituţiei.

Pe de altă parte, Memorialul Ipoteşti subliniază, printr-un comunicat de presă, că „posibilele activități, așa cum au fost ele reținute prin comunicatul PÎCCJ, au fost efectuate în nume propriu, nu în calitate de angajat al Memorialului Ipotești”.

„Memorialul Ipotești nu este implicat în comercializarea și expertizarea bunurilor culturale despre care face vorbire comunicatul PÎCCJ” şi că „orice asociere între expert și instituția în care este angajat este neavenită”.

Anchetă a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție

Polițiștii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, sub coordonarea procurorului șef secție din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția de Urmărire Penală și Criminalistică au efectuat, joi, zece percheziții domiciliare, la sediul unei instituții de cultură și locuințele, respectiv sediile unor persoane fizice și juridice, situate în municipiul București și în județele Iași și Botoșani. În cauză, se efectuează cercetări cu privire la săvârşirea infracțiunilor de înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals și evaziune fiscală, potrivit reprezentanților Poliției Române.

În urma investigațiilor efectuate a reieșit că, în perioada martie 2020 – decembrie 2021, reprezentantul unei galerii de artă din București, în scopul obținerii unor foloase patrimoniale injuste de la diferiți clienți, ar fi comercializat tablouri atribuite în mod nereal unor pictori români renumiți, ca de exemplu Nicolae Tonitza, Nicolae Grigorescu, Camil Ressu, Ștefan Luchian, etc.

Pentru inducerea în eroare a cumpărătorilor, lucrările artistice ar fi fost însoțite de certificate de expertiză întocmite de către un expert acreditat de către Ministerul Culturii, în care se menționa în mod nereal că picturile, purtând în fals semnătura unor pictori celebri, ar fi aparținut acestora. Perchezițiile au ca obiect, în primul rând, identificarea tuturor lucrărilor artistice atribuite în mod nereal unor pictori, precum și ridicarea unor documente financiar contabile, medii de stocare a datelor, înscrisuri și orice mijloace folosite în activitatea infracţională.

În cadrul acțiunii, vor fi puse în aplicare 2 mandate de aducere și vor fi citați 40 de martori, în vederea audierii, din peste 200 de cumpărători, în urma probatoriului administrat, urmând a fi dispuse măsurile procesual penale care se impun.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *