„CFR vânează trofee, FCSB produce bani, Botoșaniul tace și face!”. Interviu savuros cu Christopher Braun, fundașul lui FC Botoșani

Foto Cristi Preda

Christopher Braun (30 de ani) este spectaculos în declarații cum este constant pe teren: face o analiză a Ligii 1, critică aducerea unor străini mediocri, se simte jignit de acuzațiile de non-combat ale formației sale și spune că nu ar putea lucra cu un patron precum Gigi Becali.

E unul dintre cei mai constanți fotbaliști din Liga 1. Christopher Braun e integralist pe postul de fundaș dreapta al Botoșaniului, una dintre pretendentele la play-off, neamțul evoluând fără accidentări, fără greșeli și cu doar două cartonașe galbene „colecționate” în 19 etape.

După experiențele din țara natală, apoi Olanda și Grecia, când devenise liber de contract și intrase la bănuieli că norocul nu-i va surâde cu vreun angajament, bunul său amic Reagy Ofosu i l-a propus lui Marius Croitoru la FC Botoșani.

„Dacă vrei să vii, te aștept!”, i-a transmis tehnicianul, așa că germanul cu mamă ghaneză a sosit în nordul Moldovei. Mai departe povestește el însuși.

 Chris, cum de-ai venit din Germania până în nordul Moldovei, la Botoșani? 

– OK, este un campionat sub Bundesliga sau Olanda, dar se poate compara cu orice ligă din estul Europei. Cred că judecați nedrept propriul vostru fotbal, unele formații chiar demonstrează un fotbal bun.

– Cum este viața la Botoșani după ce-ai trăit în Hamburg, apoi ai trecut și prin Creta? 

– Chiar este OK, mă simt adaptat, iar faptul că joc meci de meci este o consecință a traiului meu aici. Am toate condițiile să dau tot ceea ce am mai bun, iar obiectivul este un loc în Top 6. Cât despre oraș, e clar că dacă n-ar fi fotbalul, nici nu ai avea ce face aici. Nu e Iașiul, un oraș frumos, mai mare, mai spectaculos. Probabil că, dacă nu veneam cu fotbalul aici, n-aș fi vizitat Botoșaniul. Totuși, oamenii sunt deosebiți.

Braun: „Octavian Popescu e viclean și impredictibil”

– Care este fotbalistul din Liga 1 cu care ai avut cel mai tare duel și îți și place ca jucător? 

– Tânărul acela de la FCSB, Octavian Popescu. Dacă va continua să crească, va fi mare fotbalist, eu sunt fanul lui. Și la Farul sunt fotbaliști de top, și la CFR.

– Pe cine vezi cea mai bună echipă din campionat? 

– CFR Cluj joacă un fotbal consistent, adună multe puncte, pierde puține. E favorită la titlu și în acest an, are o mentalitate bună pentru cursa lungă. Îmi cer scuze că nu știu prea mulți fotbaliști români după nume, dar Popescu acesta a fost tare. Agil, viclean, impredictibil. Uite, și Coman a fost bun, deși am jucat doar o dată contra lui. Mai e și Ivan, rapid, trebuie să fii focusat cu el.

– Spui că tot CFR va fi campioană? 

– CFR e tare ca echipă, dar FCSB parcă are un joc mai elaborat. CFR vânează trofeele, FCSB se bate și la titlu, face și bani din transferuri. Sunt societăți diferite. Nu știu de ce, de CFR nu am auzit să vândă măcar cu două milioane de euro în Italia sau în Spania. Ori în Arabia. Fiecare face o treabă bună în ceea ce și-a propus.

– Botoșaniul unde se situează? 

– Suntem foarte încrezători că putem ajunge în play-off, apoi vom vedea ce ne vom pune în gând la acel moment. După aceea stabilim care sunt punctele și fixăm țelul. Acolo începe alt campionat. OK, nu suntem o candidată la titlu, însă putem termina pe orice loc.

Laudă regula U21

– Cum vezi tu din interior jocul vostru? 

– Un fotbal frumos. Dacă cineva de afară, din Occident, ne-ar analiza o perioadă, ar vedea că fotbalul nostru e surprinzător. Eu gândesc pozitiv despre România și fotbalul de aici. Am văzut meciuri interesante și în liga a doua. Eu merg la antrenament, la meciuri, apoi acasă. Nici nu am ce face altceva, nici nu sunt lăsat, la câte restricții sunt, deși sunt vaccinat. Acasă, de pe canapea, urmăresc partide.

– Și-atunci unde-i problema? 

– Că nu prindeți cupele europene. Fă o statistică, apoi comparație cu perioada 2000-2010. Românii aveau mai mulți fotbaliști în ligile mari, jucau mult în Europa cu propriile echipe, ați adus mulți străini, iar asta a afectat fotbalul. Unii străini nu cred că au fost de calitate, pentru că ar fi trebuit ca liga internă să fie mai sus. Regula U21 a fost foarte, foarte bună pentru români. Cum vreți să produceți calitate la națională, dacă nu vă promovați oamenii voștri?!

Christopher Braun: „Sheriff e un exemplu pentru toți”

– Tu ești străin, poate nu ai mai fi fost aici… 

– Nu e vorba de mine sau de altul, e vorba de tot campionatul. Eu, dacă sunt bun, joc, da? Dacă nu, nu mai sunt aici, cine mă ține? Contează calitatea. Dacă nu ați mai face afaceri, ați aduce fotbaliști pe alese.

– Se câștigă încă bine din comisioane. 

– Și eu știu cum e viața într-o țară săracă, precum Ghana, dar și unde se învârt sume mari, în Germania. E ideea de a te îmbogăți rapid, este lăcomia. „Hai să mai facem un ban!”. Și-atunci nu mai aduci doar calitate, aduci orice ca să faci un ban. Uite cazul Sheriff Tiraspol!

– Da, doar că și moldovenii bat Real Madrid, însă nu pot trece de o grupă de Champions League. Adică produc o surpriză uriașă, însă stai să vedem ce mai fac la anul sau peste doi ani! 

– Eu vorbesc de idee. Sheriff ți-arată că e posibil dacă ești dispus să construiești. Da, nu elimini Real! Totuși, îi bați pe „galactici”, dai un exemplu pozitiv celor mici. Nu mai ești doar un sărac la masa bogaților. Poți să fii mic și să te bați cu cei mari. Cum este și cazul Botoșaniului în Liga 1. Nu este o iluzie. Poți fi sărac, dar poți munci ca un bogat.

„Eu aș vrea să le dau cu terenul în cap”

– Dacă tot vorbim sincer, cum comentezi acuzele pe care jucătorii lui FC Botoșani le suportă atunci când joacă mai altfel împotriva FCSB? 

– Da, da, am auzit, de prima dată! Îmi pun mâna la inima și vă jur că dăm totul pentru a învinge pe teren. În rest, e lipsă de respect față de noi. Adică noi ne antrenăm toată săptămâna să fim circari în fața adversarilor?! Asta e nebunie! Nu ne respectă, pe noi, munca noastră toți cei care acuză stupid. Eu aș vrea să le dau cu terenul în cap celor de la FCSB!

– De Gigi Becali ai auzit?

– Cine nu a auzit?! Nu înțeleg limba, nu îmi pasă ce spune, el le știe pe toate… Poate face ce vrea! Știu cine este și e de ajuns. Nu că nu vreau să lucrez cu el, dar cunoscându-mă pe mine, poți fi președintele țării, dacă nu mă respecți, nici eu nu te respect! Fără respect în viață, nu ești un om veritabil. Nu știu de ce nu performează, la ce lot are. Eu sunt un caracter, poate nu ușor, însă mereu respect, sunt fair. Așa că, asta e, nu am putea lucra împreună.

– În comparație, cum e Valeriu Iftime? 

– Tacem și facem. Ne facem treaba, fără să ne lăudăm. Este un om calm, fair, nu l-am auzit țipând sau spunând ceva rău despre cineva. Lucrăm calm, cu smerenie, poate de aceea facem treabă bună!

”Și după fotbal, că nu mai sunt chiar atât de tânăr pentru sport, voi rămane în fotbal, mă văd în diverse poziții. Mi-ar plăcea să lucrez la juniori, la o academie, până la U19”. –– Christopher Braun, jucător FC Botoșani

”Am fost la Iași, am fost și la Suceava, ca să le vizitez, vreau să văd tot mai multe din această țară, că n-am avut prea mult timp. Înțeleg un pic româna, deși e destul de dificil. Nu e la fel de grea precum greaca, dar nu e nici ușoară”. –– Christopher Braun, jucător FC Botoșani

Christopher Braun despre viață

  • „Eu sunt vaccinat, dar mă omoară restricțiile astea. Unele chestii nu le pricep. De ce e valabil certificatul doar 9 luni, mai nou?! Nu neg pandemia, cred în vaccin, însă cred că suntem la cheremul celor mari, care fac legile după anumite interese. OK, suntem proști, scuze dacă jignesc, dar dacă ne strângem, nu ne pot conduce ca pe niște păpuși. Să nu ne umilească!”
  • „Mi-e frică atunci când mă gândesc la viitorul fetiței mele, de 9 ani. Oare cum vor trăi copiii ăștia în realitățile de acum?! Voi vă mai amintiți cum era viața până la finalul lui 2019?! Ni s-a luat un stil de viață. Suntem doar păpuși în mâinile celor mari și tari.”
  • „Ne gândim la vremurile dinaintea pandemiei precum la Belle Epoque. Când credeți că o să mai vedeți concerte de 50.000 de oameni, adunați, unul lângă celălalt, jumătate dezbrăcați?! Niciodată! Puteți pupa de adio acea viață, nu va mai reveni, hai să fim serioși! Trebuie să fim mulțumiți cu ceea ce avem și că suntem sănătoși, nu văd un viitor prea roz.”

A doborât 20 de gogoși, una după alta

Printre plăcerile culinare ale neamțului sunt gogoșile, cu toate că felul său preferat de mâncare tradițional românească este ciorba de perișoare. Dar nu rezistă la gogoși! Cele mici, cu zahăr pudră, după cum a mărturisit.

„Înaintea unui antrenament, am comandat o pungă plină cu gogoși. Nici nu știu câte erau. Mi-era o poftă… Când să mă apuc de ele, m-a văzut Marius, antrenorul, a înnebunit. Și mie mi-era așa poftă. Eram cu gândul doar la ele, le-am mâncat după, apoi am fugit la sală să lCe dau jos. Recordul meu? 20 de gogoși, una după alta”, a povestit, amuzat, Braun.

Sursa: gsp.ro

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *