Alertă alimentară! Preparate din carne, cu o bacterie periculoasă, distribuite la Botoșani

Una dintre cele mai periculoase bacterii, care poate afecta inclusiv sistemul nervos, a fost descoperită la preparate din carne produse de către societatea ieșeană Marcel SRL, din comuna Răchiteni. Producătorul local a inițiat retragerea de la comercializare a produselor Mușchi Țigănesc și Urechi Snacks, ca urmare a evidențierii bacteriei Listeria monocytogenes, și recheamă de la consumatori produsele cu datele de identificare Urechi Snacks 200 g, Lot: 076121121, care expiră pe 02.01.2022, respectiv Mușchi Țigănesc, Lot: 017121121, cu data de expirare 27.12.2021 / 06.01.2022.

Aceste produse au fost distribuite în zece județe din țară, mai exact în Iași, Bacău, Botoșani, Brașov, București, Buzău, Neamț, Prahova, Suceava și Vaslui, cât și în Marea Britanie, Belgia, Germania, Spania, Italia și Irlanda.

„Atragem atenția tuturor producătorilor să nu se joace cu sănătatea consumatorilor, mai ales în această perioadă în care crește consumul de produse tradiționale din carne de porc”, a declarat Mihai Ponea, vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), pentru „Ziarul de Iași”.

Se recomandă persoanelor care dețin produse din loturile descrise mai sus să nu le consume, ci să le distrugă sau să le ducă înapoi în magazinele de unde le-au cumpărat. Contravaloarea produselor va fi returnată, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal. Persoanele care au consumat produsele menționate anterior și care prezintă febră simplă sau însoțită de dureri de cap sunt rugate să consulte medicul și să raporteze acest consum. Femeile gravide, persoanele cu imunitate scăzută, precum și cele în vârstă trebuie să acorde o atenție deosebită acestor simptome, care pot sugera listerioza, boală potențial gravă, cu un timp de incubație de până la opt săptămâni.

„Ca urmare a controalelor efectuate de inspectorii ANSVSA din ultima perioadă, când am dispus suplimentarea controalelor pentru produsele alimentare specifice din carne de porc și de pasăre, la două preparate produse de către societatea comercială Marcel SRL, respectiv mușchi țigănesc și urechi snacks, s-a constatat prezența bacteriei Listeria monocytogenes, una dintre cele mai periculoase bacterii, care provoacă toxiinfecții alimentare extrem de grave, bacterie care poate afecta inclusiv sistemul nervos. Aceste produse au fost distribuite în zece județe din țară, respectiv Iași, Bacău, Botoșani, Brașov, București, Buzău, Neamț, Prahova, Suceava și Vaslui, cât și în Marea Britanie, Belgia, Germania, Spania, Italia și Irlanda. Avem în jur de 2 tone din ambele produse, ele vor fi colectate la intrarea în fiecare magazin în care s-au comercializat, în așa fel încât consumatorii, dacă îl au în frigider, să îl readucă pentru a-și primi banii, iar producătorul, cât și ANSVSA vor posta pe site aceste produse, cu elementele de identificare astfel încât consumatorul să le poată identifica. Abia s-a terminat ancheta, inspectorii sanitar veterinari au pus sechestru pe toate loturile din acea perioadă, recoltăm și probe suplimentare, așteptăm rezultatele”, a declarat Mihai Ponea, vicepreşedintele ANSVSA.

Sursa: ZiaruldeIasi.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *