Vor fi scoase din circulație! Anunț major pentru românii cu mașini mai vechi de 15 ani

Lovitură fără precedent pentru șoferii din România. Ministrul Mediului, Tanczos Barna anunță că mașinile maşini mai vechi de 15 ani ar urma să fie scoase din circulație în perioada următoare. Ministrul Mediului, Tanczos Barna, le dă o nouă veste șoferilor. Acesta a anunțat că România s-a angajat ca până în anul 2026 să scoată din circulație 200.000 de maşini mai vechi de 15 ani.

Acesta a precizat că scoaterea din circulație a acestor mașini este o condiţie esenţială în PNRR pentru primirea de fonduri europene pentru construirea de autostrăzi. Pe de altă parte, pentru a reuşi acest lucru, ministrul promite sprijin semnificativ pentru schimbarea maşinilor vechi.

”Vinerea Verde este o oportunitate grozavă de a vorbi despre planurile noastre verzi, despre ecologie şi despre provocările care urmează: Guvernul şi-a asumat prin PNRR ca, până în anul 2026, să scoatem din circulaţie 250.000 de vehicule mai vechi de 15 ani, aceasta fiind condiţia ca România să primească fonduri europene pentru construirea de autostrăzi”, a spus Tanczos Barna.

Totodată, ministrul a precizat că ținta fixată este una ambițioasă și poate fi atinsă doar în cazul în care cetățenii care dețin mașini mai vechi de 15 ani vor primi un ajutor din partea Ministerul Mediului, pentru achiziţionarea unor autovehicule mai puţin poluante.

În acest sens, ministrul anunță că a fost dublat bugetul Programului Rabla, derulat de Administraţia Fondului pentru Mediu, faţă de anul trecut. El a mai adăugat că a fost triplată și suma totală de finanţări în cazul maşinilor electrice, un ajutor în plus pentru șoferi.

”Această ţintă ambiţioasă o putem atinge doar dacă Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor acordă ajutor cetăţenilor pentru achiziţionarea unor autovehicule mai puţin poluante: anul acesta, am dublat bugetul Programului Rabla, derulat de Administraţia Fondului pentru Mediu, faţă de anul trecut şi am triplat suma totală de finanţări în cazul maşinilor electrice”, a transmis, vineri, ministrul Mediului.

Tanczos Barna a mai adăugat că se va acorda sprijin semnificativ celor care au intenţia să-şi schimbe maşinile mai vechi de 15 ani, dar situaţia lor financiară nu le permite această achiziţie. El a menționat că se fac eforturi pentru a încuraja populația să opteze pentru mașini mult mai prietenoase cu mediul.

”Nu putem privi fără să luăm măsuri la faptul că maşinile vechi, cu motor mare, rămân un simbol al statutului, în loc ca oamenii înstăriţi să-şi schimbe maşinile poluante cu autovehicule prietenoase cu mediul”, a mai transmis ministrul.

Sursa: Capital.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *