Vaccinul protejează în fața Omicron. Protecția nu este completă, dar suficientă. Ce spun experții

Vaccinul Pfizer oferă protecție în fața Omicron, noua variantă a virusului SARS CoV-2, susține expertul în sănătate publică Răzvan Cherecheș. Protecția nu este completă, dar suficientă  Expertul român a analizat ultimul studiu despre varianta Omicron.

”Vești bune – vaccinarea și infecția naturală anterioară ne protejează de Omicron (nu complet, dar suficient). Studiul făcut pe vaccinul Pfizer arată o scădere a eficacității vaccinului, dar protecția rămâne – Omicron nu a reușit să evadeze imunologic”, a anunțat Răzvan Cherecheș.

Expertul a explicat modul în care acționează noua variantă a virusului. Concluzia este că doza trei a vaccinului devine foarte importantă.

”Partea bună este că Omicron încă folosește receptorii ACE2, la fel ca celelalte tulpini de SARS-CoV-2, ceea ce îl face vulnerabil la anticorpi.

În protecția contra Omicron, devine o chestiune de număr de anticorpi – doza a 3-a devine extrem de importantă la 6 luni după doza 2 sau infecție naturală (ca o modalitate de stimulare a numărului de anticopi circulanți)”, a precizat Răzvan Cherecheș.

Doi români care au călătorit în Africa de Sud s-au infectat cu Omicron, dar numărul ar putea crește dacă testele vor confirma prezența virusului și la alte persoane.

Sursa: antena 3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *