Polițiștii rutieri din Botoșani, anchetați pentru luare de mită, trimiși în judecată de procurorii DNA

Un număr de 21 de inculpați au fost trimiși în judecată de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Serviciul Teritorial Suceava, majoritatea fiind poliţişti în cadrul Inspectoratului Județean de Poliție (IJP) Botoşani-  Serviciul Rutier.

Eduard Florin Iacob, ofițer de poliție în cadrul IPJ Botoșani – Serviciul Rutier, este judecat, sub control judiciar, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită în formă continuată (trei acte materiale), trei infracțiuni de abuz în serviciu cu primire de foloase necuvenite, favorizarea făptuitorului , fals intelectual și uz de fals, ambele în formă continuată,

Tot sub control judiciar se află și Robert Neculai Fecioru, Dumitru Cătălin Luca, Stelian Iulian Coșman, Constantin ciprian Rusu, Ionel Balan, Viorel Anton, Gabriel Botezatu, Constantin Dorel Gherasim, Mihai Romanescu, Virgil Podaru, Lucian Ripiceanu, Ionuț Pavel Guriuc, Nicolae Ovidiu Pușcașu, Sorin Guraliuc și Ștefan Bunduc, toți agenți de poliție în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani – Serviciul Rutier în sarcina cărora s-a reținut comiterea unor infracțiuni de luare de mită și/sau infracțiuni de abuz în serviciu cu primire de foloase necuvenite.

De asemenea, o persoană fizică a fost trimisă în judecată pentru dare de mită, iar alte patru persoane, aflate în stare de libertate, au fost trimise în judecată pentru infracțiuni de dare de mită instigare la dare de mită și instigare la abuz in serviciu.

Polițiștii ar fi primit sume între 100 de lei și 100 de euro

Potrivit procurorilor, în perioada iunie – noiembrie 2020, „cei 16 inculpați, polițiști în cadrul I.P.J. Botoșani – Serviciul Rutier (inclusiv ofițerul de poliție), ar fi primit sume de bani cuprinse între 100 lei și 100 euro de la 56 de conducători auto opriți în trafic pentru depășirea limitei de viteză sau alte abateri de la regimul rutier, în schimbul neaplicării sancțiunilor prevăzute de lege. Într-un context similar, în perioada 31 martie 2019 – 09 iulie 2020, inculpatul Iacob Florin Eduard, aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu, ar fi falsificat toate documentele (procesul-verbal de constatare a infracțiunii flagrante, declarații de martori) care au stat la baza constituirii unui dosar penal ce avea ca obiect „punerea în circulație sau conducere a unui autoturism neînmatriculat pe drumurile publice”, deschis față de inculpatul persoană fizică, trimis în judecată sub control judiciar. Prin aceste demersuri, ofițerul ar fi urmărit îngreunarea tragerii la răspundere penală a acestuia și emiterea unei soluții procedurale de netrimitere în judecată. În cauză au fost dispuse măsuri asiguratorii în vederea confiscării speciale”.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Botoșani.

„Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, precizează DNA.

One thought on “Polițiștii rutieri din Botoșani, anchetați pentru luare de mită, trimiși în judecată de procurorii DNA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *