Fără certificat verde la slujbele religioase. Guvernul a cedat în faţa cultelor

Foto:arhiva

Românii vor putea participa la slujbele religioase fără să prezinte certificatul verde. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că este important ca Guvernul să aibă suportul Bisericii în lupta cu pandemia.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a dat asigurări că la slujbele religioase nu va fi cerut certificatul verde, la nivelul Guvernului existând o opinie unanimă în această privinţă. Anunţul vine la o zi după ce reprezentanţii cultelor i-au cerut premierului ca cetăţenii să aibă libertatea de a participa la slujbe fără a se impune obligativitatea certificatului verde.

Nicolae Ciucă a cerut în schimb sprijinul Bisericilor pentru a putea salva cât mai multe vieţi, iar Alexandru Rafila a subliniat azi acest lucru mizând pe importanţa rolului educativ al Bisericii în respectarea regulilor.

Sunt câteva lucruri foarte clare. Toată lumea a fost de acord. Nu vom utiliza un astfel de document (certificatul verde – n.r.) în ceea ce priveşte slujbele religioase. Aici părerea este unanimă. Dimpotrivă, avem nevoie de suportul Bisericii”, a afirmat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila a precizat că a avut deja o primă întâlnire cu reprezentanţii cultelor religioase. ”Rolul educativ, în afară de partea religioasă, rolul educativ al Bisericii în respectarea regulilor generale este extrem de important şi poate să contribuie la controlul pandemiei şi încercăm să utilizăm şi acest instrument”, a spus Rafila.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, joi, după o întâlnire cu reprezentanţii cultelor, că a fost o solicitare din partea acestora ca cetăţenii să aibă libertatea de a participa la slujbe fără a se impune obligativitatea deţinerii certificatului verde. De asemenea, Guvernul a cerut sprijinul cultelor pentru a putea salva cât mai multe vieţi.

În acest moment, a fost o discuţie şi o solicitare a reprezentanţilor cultelor, pentru ca cetăţenii să aibă libertatea de a participa la slujbe fără a se impune obligativitatea deţinerii certificatului verde. Sperăm ca în scurt timp să ajungem la o concluzie şi să mergem în Parlament pentru o lege a certificatului COVID, care se va înscrie în parametrii privind incidenţa bolii, oamenii care au trecut prin boală, care beneficiază de teste”, a spus Nicolae Ciucă.

Acesta a spus că, de la nivelul guvernului, a cerut sprijinul cultelor pentru a putea salva cât mai multe vieţi. Aici, domnul ministru Rafila avut un mesaj cât se poate de bun și de la nivelul Guvernului susținem acest mesaj. Am cerut sprijinul cultelor pentru a putea să salvăm cât mai multe vieți, iar discuția a fost dacă vaccinarea este singura soluție. Răspunsul a fost, de asemenea, cât se poate de ferm și de clar: vaccinarea este o soluție, iar cea de-a doua, complementară vaccinării, este comportamentul, iar prin comportamente înțelegem respectul față de sine, respectul față de comunitate, respectul față de tot ceea ce înseamnă dorința de a salva vieți​, a mai afirmat Ciucă.

Sursa; observator

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *