Raed Arafat face noi anunțuri cu privire la ce se va întâmpla în România din punct de vedere epidemiologic, în contextul pandemiei de coronavirus. În primele două săptămâni ale lunii decembrie, autoritățile urmează să stabilească ce restricții se vor aplica în contextul sărbătorilor de iarnă. Deși este foarte devreme pentru a face preconizări legate de felul în care va evolua valul de infectări cu SARS-COV-2, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a făcut câteva observații pe această temă.

„Cred că va trebui să fie analizată (n.r. situația răspândirii virusului SARS-COV-2) cel puţin undeva prin 10-15 decembrie să vedem care este situaţia”, a transmis, recent, șeful DSU, întrebat fiind despre noi restricții ce s-ar putea aplica în contextul evenimentelor organizate cu ocazia Crăciunului și a Anului Nou.

Șefii României vor înăsprirea măsurilor chiar înainte de Crăciun

Șeful DSU a informat, însă, joi seară, 2 decembrie, că oamenii din vârful politicii, în frunte cu președintele României, Klaus Iohannis, sunt de părere că trebuie luate măsuri stricte în ceea ce privește pandemia de coronavirus.

„Măsura cea mai importantă va fi continuarea testării, pe cât posibil, și carantinarea celor care vin din zone de risc. Rămâne măsura vaccinării. Dacă oamenii s-ar convinge… Avem capacitate mare. Nu (n.r. ducem) lipsă de vaccin. În 10 zile putem vaccina un milion de oameni. Și acum nu este târziu să meargă la vaccinare”, a spus Raed Arafat, precizând că „varianta Omicron va înlocui varianta Delta și va deveni predominantă”.

Raed Arafat: „Oamenii trebuie să înțeleagă că situația este dificilă”

În acest context, chiar dacă „vin sărbătorile și cu siguranță toată lumea dorește sărbători ca înainte”, șeful DSU a subliniat că „oamenii trebuie să înțeleagă că situația este dificilă”.

„Cel puțin la nivel înalt, s-a vorbit de vaccinare continuă. Vin sărbătorile, cu siguranță toată lumea dorește sărbători ca înainte. Oamenii trebuie să înțeleagă că situația este dificilă. Nu-mi place să comentez pe linie politică. Dacă nu erau convinși că nu trebuie măsuri, nu se luau. Faptul că s-a investit în vaccinare, înseamnă că lumea la vârf era convinsă”, a mai spus Raed Arafat, șeful DSU, într-o intervenție televizată la Antena3.

Sursa: evz.ro