Alexandru Rafila, despre măsurile impuse de Crăciun şi Revelion: „Trebuie văzut contextul epidemiologic”. Ce se întâmplă cu certificatul verde

Noul ministrul PSD al Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit despre măsurile care se vor impune de sărbători. Prof. dr. Alexandru Rafila, ministrul PSD al Sănătății, a fost întrebat de Silviu Mănăstire, în emisiunea „Dosar de politician” de la B1 TV, ce măsuri se vor lua de Crăciun și Revelion, în contextul pandemiei de COVID-19 și dacă vor exista relaxări.

Mi-e greu să vă spun acum ce se va întâmpla peste 3 – 4 săptămâni, dar eu am o preocupare față de ceea ce se întâmplă în acest moment. Am văzut pe la târgul de Crăciun de la Brașov că era o mare frenezie, am văzut niște concerte care nu aveau nimic de-a face cu măsuri de bază care să prevină transmiterea… și eu cred că dacă oamenii vor să aibă niște sărbători cât mai apropiate de normalitate, ar trebui să se comporte mai precaut în această perioadă”, a declarat Alexandru Rafila.

După ce Silviu Mănăstire i-a dat exemplul altor țări care au impus oamenilor ca la târgurile de Crăciun să poarte mască și să prezinte certificatul verde, ministrul Sănătății a completat că: „nu e nimic complicat, dar să știți că și dacă ești într-un spațiu aglomerat și porți masca, tot nu e nimic complicat, dar e o chestiune de mentalitate și de obișnuință de a respecta câteva reguli și de a ne respecta unul pe altul. Masca e obligatorie, dar din ce am văzut eu acum câteva zile la un concert de la Sala Palatului, era obligatorie, dar nu o purta nimeni! Adică… și obligativitatea asta, că noi tot discutăm despre introducerea unor măsuri legislative, dar măsurile legislative sunt una și respectarea lor e cu totul și cu totul altceva și aici, lucrul ăsta se leagă se faptul că unii oameni cred tot felul de lucruri care mai de care mai fantasmagorice. Eu cred că e o chestiune legată de lipsa de educație!

Întrebat din nou despre măsurile impuse de Crăciun și Revelion, Alexandru Rafila a subliniat că totul depinde de contextul epidemiologic din acea perioadă.

„Trebuie văzut contextul epidemiologic, că nu o să ia nimeni vreo măsură fără să vadă care este evoluția. Noi acum suntem în scenariul verde, dar nu contează numai asta. Contează și care este trendul, dacă trendul va fi descrescător sau crescător”, a completat el.

Alexandru Rafila anunță că legea certificatului verde s-ar putea relua de la zero în Parlament

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a spus, marți seara, la B1 TV, că elaborarea certificatului COVID în Parlament s-ar putea relua de la zero. „Varianta aceea de la Senat a scăzut și din păcate actul normativ se referea la o categorie profesională și atât. Apoi au fost sute de amendamente. Dacă acestea schimbă proiectul de lege, se ia totul de la capăt. Am vorbit cu premierul și vom găsi o soluție. Nu va mai fi certificatul verde, ci un certificat COVID care să fie introdus când ai un interval de creștere”, a spus Alexandru Rafila.

Grupul de Comunicare Strategică anunţă marţi, pe baza datelor existente la ora 10.00, că în ultimele 24 de ore s-au înregistrat peste 1.600 de cazuri noi de COVID-19 şi au fost raportate 147 de decese, din care 17 sunt din perioada anterioară. Dintre cei 1.146 pacienţi internaţi la ATI, 110 au certificat care atestă vaccinarea. În Bucureşti, incidenţa cazurilor a scăzut la 1,85.

Sursa: Romania TV

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *