Președintele Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici, de Ziua Națională a României: Este pentru al doilea an când ziua de 1 Decembrie ne găsește mai „distanțați” ca niciodată

Președintele Consiliului Județean Botoșani, Doina Elena Federovici, a transmis un mesaj botoșănenilor cu ocazia Zilei Naționale a României

Dragi botoșăneni,

Ziua de 1 Decembrie este cea mai importantă zi a neamului nostru. Este o sărbătoare cu profundă încărcătură istorică şi democratică, fiind cea în care acum 103 ani s-a schimbat destinul poporului român. Marea Unire de la 1918 a fost expresia voinței și curajului tuturor românilor, indiferent de culoarea politică, încununând cu succes procesul unificator început de pe meleagurile Moldovei și continuat pe cele ale Munteniei în 1859, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza drept unic domnitor al celor două provincii istorice. Energia mobilizatoare a oamenilor din acea vreme și-a pus amprenta pe dezvoltarea democratică a României, chiar dacă Europa traversa, poate, cele mai complicate vremuri ale istoriei sale.
Pentru fostele judeţe Botoşani şi Dorohoi, participarea la Războiul de Întregire a României a însemnat, între altele, o prezenţă militară masivă pe fronturile de luptă, jertfa fiilor acestor locuri însumând, potrivit unui bilanț al vremii, 7.269 morţi, 2.297 dispăruţi, 1.260 invalizi, 10.277 orfani şi 6.543 văduve de război.
Din păcate, nici acum nu traversăm cele mai liniște vremuri. Este pentru al doilea an când ziua de 1 Decembrie ne găsește mai „distanțați” ca niciodată. Pandemia, mizele politice și cele personale au măcinat mărunt, dar mult la unitatea noastră ca neam. Am uitat prea repede și prea ușor sacrificiile pe care le-au făcut înaintașii noștri pentru a ne lăsa o „Românie dodoloață”, dar, de-a lungul anilor, am demonstrat că avem capacitatea de a renaște din propria cenușă. Este momentul să o facem din nou! Avem această șansa acum și nu trebuie să o irosim!
Fiecare dintre noi poate contribui la schimbarea cursului istoriei! Nu trebuie decât să ne amintim de visele înaintașilor noștri și stă în puterea noastră să ne schimbăm soarta!
Dragi botoșăneni, așa cum spunea Gheorghe Pop de Băsești, președintele Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918, „lăsați-vă pătrunși, fraților, de fiorii sfinți ai acestui strălucit praznic național și în cea mai deplină și frățească armonie să clădim temeliile fericirii noastre naționale viitoare”.
Este momentul să privim împreună viitorul cu încredere și doar uniți vom putea determina un destin măreţ pentru România.
LA MULȚI ANI, DRAGI BOTOȘĂNENI!
LA MULȚI ANI, DRAGI ROMÂNI!
LA MULȚI ANI, ROMÂNIA!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *