Premii obținute de elevi de la Liceul ”Grigore Antipa” Botoșani la un concurs de poezie franceză din Chișinău

Alianța Franceză din Chișinău și Asociația Profesorilor de Franceză din Moldova au organizat a 22-a ediție a Festivalului-concurs online ”Poezia – perlă a gândirii”, la care au participat și elevi de la Liceul ”Grigore Antipa” din Botoșani. Concursul a fost organizat pe categorii de vârstă și secțiuni :  recitare/interpretare și creație. Dacă la interpretare poezia era la alegerea elevului, la categoria creație, poezia trebuia să fie un omagiu adus profesorului de la clasă, pe tema : ”Professeur – c’est un métier noble”.

Șapte elevi talentați de la Școala Gimnazială ”Grigore Antipa” au acceptat această provocare, au dedicat o parte din timpul lor liber pentru selectarea și învățarea unei poezii în limba franceză sau pentru exersarea minții în combinarea măiastră a versurilor, a silabelor și a rimelor. Rezultatul este meritoriu : toți copiii au primit cele mai frumoase premii, a declarat prof. Barbacaru Mihaela-Dorina de la Liceul Antipa.

David-Andrei Mănucă, din clasa a VI-a C, i-a impresionat pe membrii juriului cu imaginația și creativitatea sa, cu pronunția și cu dezinvoltura sa și a obținut Marele Premiu, pentru creația sa, ”Merci, professeur !” Tot el a primit și Marele Premiu al festivalului, pentru interpretarea poeziei ”La lecture”. La aceeași categorie, colega sa de clasă, Franț-Rusu Denisa a primit premiul I pentru poezia ”Ma professeure”. Amândoi sunt debutanți la limba franceză !

La categoria interpretare, pe lângă Marele Premiu al festivalului, elevii noștri au fost recompensați cu 4 premii I și un premiu II.

În acordurile vii ale unei șansonete franțuzești, Măriuca Stan-Muraru, din clasa a V-a C, a recitat poezia ”La Tour Eiffel” de Maurice Carême. De menționat este și faptul că este laureată a Festivalului-concurs al cântecului în diferite limbi ale lumii, cu genericul ”Unitate prin diversitate”, dedicat ”Zilei Europene a limbilor străine” din 25 septembrie 2021 de la Chișinău, obținând un meritoriu premiu I cu melodia ”Maman me dit”.

Premiul I au primit și 2 eleve din clasa a VII-a B, Ioana – Irina Acsinte și Theodora Vasiliu, care, împreună cu colega lor, Elena Giurgiu, (premiul al II-lea), au făcut parte din grupul vocal ”Les Francofilles” și s-au remarcat la Concursul interjudețean ”Noël dans le monde francophone” din decembrie 2019 de la Craiova, obținând premiul special ARPF la interpretare de cântece în limba franceză, grup vocal. La același concurs din 2019, Theodora Vasiliu a primit premiul al III-lea la secțiunea creație literară în limba franceză – proză.

Premiul I a primit și  Ciprian Ciobanașu din clasa a VIII-a C, care, la ediția a IX-a din 2019 a Festivalului Francofon Regional de artă teatrală ”Paroles et théâtre” de la Botoșani, obținea premiul al II-lea la secțiunea recitare artistică, nivel gimnazial.

Împreună, au format o echipă de top și au reprezentat cu cinste școala românească botoșăneană. Toți sunt niște copii minunați, foarte talentați, care iubesc limba franceză, s-au implicat cu inima și cu mintea, au învățat poezii lungi pe de rost, au repetat până la extenuare, au pus suflet în interpretarea lor și au reușit! Sunt foarte mândră de elevii mei și am încredere în viitorul lor minunat”, a precizat Barbacaru Mihaela-Dorina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com