O nouă alertă alimentară. Carrefour retrage de la comercializare un produs

Carrefour România SA a iniţiat retragerea de la comercializare a produsului tobă de porc “Drag de România”, se menţionează într-o informare publicată, astăzi, de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Carrefour România a iniţiat retragerea de la comercializare a tobei de porc “Drag de România”, produsă de societatea Marcel SRL, ca urmare a evidenţierii prezenţei bacteriei Listeria monocytogenes, potrivit unei informări publicate joi pe site-ul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

“Carrefour România SA retrage de pe piaţă şi recheamă de la consumatori următorul produs cu datele de identificare:
TOBĂ DE PORC DRAG DE ROMÂNIA, Cod EAN: 2955660000000, Lot/DLC: 004091121 / 24.12.2021 , Lot/DLC: 004121121 / 27.12.2021. Se recomandă persoanelor care deţin produse din loturile descrise mai sus să nu le consume ci să le distrugă sau să le aducă înapoi în magazinele de unde le-au cumpărat. Contravaloarea produselor va fi returnată, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal”, se menţionează în anunţ. Persoanele care au consumat produsele menţionate mai sus şi care prezintă febră simplă sau însoţită de dureri de cap sunt rugate să consulte medicul şi să raporteze acest consum. Femeile gravide, persoanele cu imunitate scăzută, precum şi cele în vârstă trebuie să acorde o atenţie deosebită acestor simptome, avertizează retailerul. Aceste simptome pot sugera listerioza, boală potenţial gravă, cu un timp de incubaţie de până la opt săptămâni. Pentru informaţii suplimentare, consumatorii pot contacta Carrefour România S.A, la adresa: [email protected]

Reprezentanţii ANSVSA au declarat că aproximativ 1,5 tone (1.466,367 kg) de tobă de porc produsă de aceeaşi societate – SC Marcel SRL Iaşi, depistată cu listeria, a fost distribuită în zeci de oraşe din România, dar şi în Italia, Germania, UK şi Irlanda. Autoritatea veterinară a transmis alerta prin SRAFF pentru retragerea şi rechemarea produsului. Datele de expirare ale acestor loturi sunt 14.12.2021, 17.12.2021, 24.12.2021, 27.12.2021, 29.12.2021, 01.01.2022.

Pe 13 noiembrie, Carrefour a mai retras de la comercializare un lot din produsul tobă de porc “Drag de România”, tot din cauza evidenţierii prezenţei Listeria monocytogenes.

Ce este bacteria Listeria monocytogenes

Listeria monocytogenes este o bacterie Gram-pozitivă, care cauzează listerioză. Este o bacterie facultativă anaeroba, capabilă să supraviețuiască în prezența sau absența oxigenului. Se poate dezvoltă și reproduce în interiorul celulelor gazdă și este unul dintre agenții patogeni ai virusului alimentar  cel mai virulent, cu 20-30% dintre infecțiile cu listerioză alimentară.

Listeria monocytogenes poate infectă creierul, membranele măduvei spinării și/sau fluxul sanguin al gazdei prin ingerarea alimentelor contaminate, cum ar fi laptele nepasteurizat sau alimente crude.

Un risc crescut îl reprezintă femeile însărcinate, nou-născuții, pacienții imunodeprimati sau persoanele cu afecțiuni, cum ar fi diabetul zaharat. Dacă este contactată în timpul sarcinii, infecția poate cauza avort. Prezența infecției înaintea sau în timpul nașterii poate determina listerioză neonatala.

Sursa: realitatea.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com