Anvelopele de iarnă – cum le alegi?


Când temperatura scade, condusul poate deveni periculos, așadar, pot anvelopele să îți asigure călătoria în siguranță? Odată cu venirea iernii, drumurile pot fi și mai periculoase. Gheața și zăpada cauzate de temperaturile extrem de scăzute reprezintă pentru șoferi un efort suplimentar pentru a menține controlul asupra mașinilor și să nu provoace accidente. Din acest motiv, se produc
cauciucuri pentru iarnă, care sunt special concepute pentru a funcționa corespunzător în această perioadă.

Iată informații care te vor ajuta să alegi anvelopele de iarnă potrivite 

Care este diferența dintre anvelopele de iarnă și cele de vară?

Anvelopele standard de vară își pierd flexibilitatea atunci când temperatura scade sub șapte grade, ceea ce poate duce la pierderea controlului mașinii și la accidente. Anvelopele de iarnă sunt fabricate dintr-un compus diferit de cauciuc, care împiedică întărirea la temperaturi scăzute. Acest lucru crește aderența și stabilitatea pe șosea, făcând condusul mult mai sigur.

Canelurile benzii de rulare ale cauciucurilor de iarnă, precum cele pe care le poți găsi la e-Roti.ro sunt mai adânci decât cele de vară (începând cu 8-9 mm în loc de 7-8 mm). Anvelopele de iarnă prezintă un număr mai mare de margini în interiorul canelurilor, ceea ce ajută la manevrabilitatea automobilului pe suprafețe umede și înghețate.

Când ar trebui și când nu ar trebui să folosesc anvelopele de iarnă?

Momentul în care îți pui anvelopele de iarnă este important. Dacă o faci prea târziu, s-ar putea să fii deja blocat în condiții de iarnă și s-ar putea să fii nevoit să încerci să conduci la stația de service pentru a le schimba în condiții pentru care anvelopele tale actuale nu au fost făcute. Acest lucru poate fi extrem de periculos și poți produce cu ușurință într-un accident.

Se recomandă utilizarea lor între octombrie și martie, deoarece acesta este momentul în care suprafața drumului este cel mai probabil să fie alunecoasă sau chiar înghețată. Nu trebuie să ningă pentru ca ele să fie eficiente. Ele funcționează eficient atât în condiții umede, cât și uscate, când temperatura este sub șapte grade.

Șoferii trebuie să-și schimbe anvelopele cu cele de iarnă sau de vară, în funcție de perioada anului. Anvelopele de iarnă pot fi folosite în mod legal în lunile de vară, dar își pierd semnificativ eficacitatea la temperaturi de peste șapte grade. Oprirea poate dura mult mai mult la frânare și nu vor avea atât de multă aderență în curbe.

Există alternative mai ieftine?

Dacă nu dorești să schimbi anvelopele între cele de iarnă și cele de vară, există opțiunea pentru toate anotimpurile, cunoscută drept cauciucuri all season. Ele pot fi folosite pe tot parcursul anului, dar nu sunt la fel de eficiente ca cele concepute special pentru sezon și reprezintă o cale de mijloc între cele două tipuri.

De asemenea, poți cumpăra lanțuri de zăpadă, care se potrivesc oricăror anvelope și oferă o aderență suplimentară în condiții de zăpadă sau gheață. Acestea sunt mult mai ieftine decât cauciucurile de iarnă, dar, din păcate, nu sunt la fel de eficiente. De asemenea, nu le poți lăsa pe cauciucuri toată iarna, deoarece nu te vor ajuta când nu este zăpadă.

Așadar, chiar dacă la prima vedere cauciucurile all season par mai rentabile, nu înseamnă că sunt și eficiente. Pentru siguranța ta, fă un drum până la vulcanizare și montează-ți anvelopele de iarnă odată cu primele semne ale iernii.

Sursa foto: Freepik.com

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *