Anunț important pentru românii care stau la bloc. Nu mai e obligatoriu de la 1 ianuarie 2022

Persoanele care locuiesc la bloc și sunt racordate la sistemul centralizat de încălzire pot respira ușurate! Obligativitatea montării contoarelor de căldură la nivelul fiecărui apartament se amână cu un an.

Românii nu mai au obligaţia de a monta contoare sau repartitoare

Românii care locuiesc la apartament și sunt racordați la sistemul centralizat de încălzire mai au timp un an de zile să-și monteze contoare sau repartitoare, potrivit profit.ro.

Concret, aceștia vor avea termen până la data de 31 decembrie 2022. Astfel, oamenii sunt scutiți de o o cheltuială în plus, lucru foarte important ținând cont de facturile uriașe care trebuiesc plătite la energie și gaze.

Înainte de acest anunț, asociațiile de locatari au scris o petiție pentru a împiedica punerea în aplicare a acestei legi. Precizăm că doar în București, din cele peste 500.000 de apartamente, doar 35% dintre ele au deja repartitoare.

Pentru a-i scuti pe români de costuri suplimentare, aleșii au adoptat în comisii prelungirea tremenului limită de instalare a repartitoarele, până la data de 31 decembrie 2022.

„Este nevoie de o prorogare a termenului de aplicare pentru a oferi timp consumatorilor să intre în legalitate și să aleagă cele mai competitive oferte. Această inițiativă este o măsură pentru diminuarea costurilor suportate de consumatori pentru încălzirea locuințelor în timpul sezonului rece.

În plus, în actualul context pandemic, montajul propriu-zis al aparatelor de măsurare presupune ca specialiștii în acest domeniu sau instalatorii sanitari să intre în locuințele oamenilor, în doar două luni urmând a fi montate peste 550.000 de aparate doar în București. Acest lucru expune inutil populația la un risc de contaminare cu SARS-Cov-2”, spun inițiatorii proiectului de lege.

Câți bani trebuiau să scoată românii din buzunare pentru a-și monta contoar sau repartitor

Montarea unui repartitor costă între 70 și 100 de lei. Suma depinde de numărul de camere. Precizăm că fiecare calorifer are nevoie de un astfel de dispozitiv. Spre exemplu, la un apartament cu două camere vom scoate din buzunare între 280 și 400 de lei.

Însă, cei care dețin apartamente cu 3 sau 4 camere trebuie să plătească un preț mult mai mare. Mai mult, românii nu plătesc doar montarea repartitoarelor, ci și citirea lor. De asemenea, consumatorii sunt obligați să plătească și interpretarea datelor.

Spre exemplu, la un apartament cu patru calorifere, costurile vor fi de circa 15 lei pe lună. Aşa că românii au de ce să se bucure. Acum, aceștia mai pot amâna montrea contoarelor sau repartitoarelor.

Sursa: impact.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *