Diagnosticul nodulilor tiroidieni: puncția tiroidiană

Dr. Alina Lupu, medic primar Endocrinologie, Arcadia

Odată cu înaintarea în vârstă, incidența nodulilor tiroidieni crește, mai ales la sexul feminin. Statistic, la 50-60% dintre persoanele care efectuează o ecografie tiroidiană se descoperă cel puțin un nodul tiroidian, dar marea majoritate a acestora (aproximativ 95%) sunt benigni.

Puncția tiroidiană cu ac fin, ghidată ecografic, este o procedură minim invazivă, relativ simplă și rapidă, efectuată în scopul stabilirii naturii nodulilor tiroidieni (benign/malign) și stabilirii ulterioare a tratamentului adecvat.

Indicația pentru efectuarea puncției tiroidiene o stabilește medicul endocrinolog, după evaluarea tiroidiană completă (examenul clinic, dozările hormonale și ale markerilor tumorali, ecografia tiroidiană modul B, Doppler, elastografică). Astfel, se vor puncționa în scop diagnostic:

  • nodulii >/= 10 mm, cu risc înalt de malignitate (EU-TIRADS 5);
  • nodulii > 15 mm, cu risc intermediar (EU-TIRADS 4);
  • nodulii > 20 mm, cu risc redus (EU-TIRADS 3);
  • nodulii fără risc de malignitate (EU-TIRADS 2), chistici sau spongiformi, se vor puncționa doar cu viză evacuatorie, dacă este cazul, pentru realizarea decompresiunii.

Poate fi indicată repetarea puncţiei unui nodul tiroidian:

  • pentru urmărirea unui nodul benign;
  • în cazul creşterii nodulului;
  • în cazul refacerii chistului;
  • în cazul unei puncţii-aspiraţii cu ac fin cu rezultat iniţial neconcludent sau non-diagnostic.

Puncția se poate efectua în cabinetul medical, în regim ambulatoriu. Procedura începe prin aseptizarea tegumentului din zona anterioară a gâtului și, în cele mai multe cazuri, nu necesită anestezie locală deoarece acul este foarte subțire (20-23 G – același ac este folosit la injecțiile intramusculare sau la recoltarea de sânge), procedura fiind chiar mai puțin dureroasă decât injecția obișnuită. Acul este introdus în țesutul tiroidian, sub ghidaj ecografic, până la nivelul nodulului, aspirându-se o cantitate mică de lichid care conține celule tiroidiene. Ulterior, aceste celule urmează a fi etalate pe o lamă și analizate la microscop de către medicului anatomopatolog. Întreaga procedură durează în jur de 20 – 30 de minute, prelevarea propriu-zisă realizându-se în 2 – 4 minute.

Complicațiile sunt foarte rare și constau în mici hemoragii la nivelul puncționării tegumentului și, foarte rar, în infecții sau hematoame intra-tiroidiene. În general, pacientul își poate relua activitatea cotidiană în aceeași zi sau în ziua următoare.

Rezultatul examenului citologic se exprimă în sistem standardizat Bethesda și poate fi:

  • benign – se recomandă, de regulă, supravegherea ecografică;
  • malign – se va efectua cura chirurgicală și tratamentul postoperator oncologic;
  • suspect de malignitate – se recomandă repetarea puncției, dar, în marea majoritate a cazurilor, se va efectua cura chirurgicală;
  • non-diagnostic – este necesară repetarea puncției.

În concluzie, puncția tiroidiană cu ac fin este o metodă sigură și de încredere (sensibilitate și specificitate de 80 – 90%), care face parte integrantă din standardul medical actual de evaluare a nodulilor tiroidieni. Pentru programare, aveți la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.

www.arcadiamedical.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *