Medic: „Acest val 4 se va confunda cu valul 5 în România și se va întinde până în luna aprilie-mai”

Radu Ciornei, medic și doctor în imunologie, microbiologie și genetică moleculară, a avertizat, într-un interviu pentru HotNews.ro, că în România valurile 4 și 5 de COVID-19 se vor confunda, practic, ceea ce înseamnă că este puțin probabil să avem o pauză între ele.

„Valul 4 la noi este un val foarte trenant, cred că abia acum noi facem egalizare între valuri cu țările din Vest. Acest val 4 se va confunda cu valul 5 în România, comparativ cu restul Europei și se va întinde, cel mai probabil, până când va veni căldura în România, în luna aprilie-mai, pentru că vremea caldă resetează problema cu acest virus”, a spus Radu Ciornei.

„Previziunea mea este că în funcție de când vom vedea o încălzire a vremii anul viitor, în luna aprilie vom ajunge la un număr mic de cazuri și s-ar putea, ca și anul acesta, să avem o vară normală, mai ales dacă reușim să creștem numărul de vaccinări – iar eu cred că în vara anului viitor vom avea deja 10 milioane de persoane vaccinate – plus trecerea prin boală a unui număr foarte mare de persoane, până atunci, ne vor duce, foarte probabil, la o vară normală”, a afirmat Radu Ciornei.

Despre valul 5, medicul imunolog spune că va fi unul scurt, care le va afecta în special pe persoanele nevaccinate sau care nu au trecut prin boală.

„Noi suntem într-un val 4 real, iar ei (n.r. – țările din vestul Europei) sunt în valul 5. Vorbim despre țări cu vaccinare masivă și eu spun că va fi un flash scurt, un vârf scurt de infectare a persoanelor în special nevaccinate sau care nu s-au mai infectat, care va coborî înapoi la fel de repede cum a venit. Pentru că există un număr destul de mare de persoane nevaccinate care pot lua virusul, dar nu atât de multe ca în România”, a declarat Radu Ciornei.

Medicul imunolog a afirmat că, din păcate, România, alături de Bulgaria, va fi în fruntea Europei la numărul de decese în valurile 4 și 5 ale pandemiei de coronavirus.

„Avem toate șansele ca la sfârșitul primăverii să împărțim această statistică neagră, să fim primii în Europa alături de vecinii din Bulgaria la numărul de morți la milionul de locuitori la finalul valului 4, iar acest lucru se corelează fantastic de bine, din păcate, cu numărul scăzut al vaccinărilor în populația generală”, a precizat Radu Ciornei.

„Până acum, ceea ce s-a întâmplat în România în valul 4 este un dezastru, iar sistemul politic și cel sanitar nu au reușit să își protejeze cetățenii, ceea ce ar fi fost principalul lucru pe care ar fi trebuit să îl facem ca națiune”, a menționat Radu Ciornei.

Sursa: Libertatea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *