Cum a ajuns popândăul să le facă viață grea localnicilor unei comune din Botoșani. „Când am cerut niște avize ni s-a spus că din cauza popândăului nu ni se pot elibera”

Localnicii din comuna Manoleasa au de suferit din cauza populației de popândăi din zonă. Primăria a pierdut unele investiții, iar pentru altele a trebuit să plătească mai scump, pentru că în zonă este arie protejată în care trăiește popândăul. De departe, cel mai important proiect este cel pentru construirea unei staţii de epurare, care a trebuit să fie modificat, chiar dacă acest lucru implica și costuri mai mari,  din cauza popândăilor din zonă.

„Cu apa, nu am mai făcut stație de epurare acolo și am mers și am făcut-o pe malul Prutului, dar m-a mai costat niște bani în plus”, a declarat primarul Cristinel Aroșculesei.

Șeful administrației locale spune că pe proiectul inițial nu a primit avizele pentru construirea stației de epurare de la Manoleasa așa că a modificat totul și a dus stația la Sadoveni,  adică… la şapte kilometri distanţă.

„Comunitatea pierde enorm de mult din urma popândăului, cu restricțiile astea. Pe situații de urgență în urma inundațiilor, noi fiind pe malul Prutului ne dă voie să facem un fel de balastieră unde îți aprobă Apele Române să iei 2500 metri cubi de balast când ai o problemă de genul acesta pe an. Până când și acolo ni s-a spus că trebuie să sun la „popândău” ca să ne dea voie””, povestește primarul.

La fel s-a întâmplat și cu proiectul pentru o groapă de gunoi, prin care Primăria ar fi putut accesa fonduri europene. Conducerea Primăriei și-a făcut planul, a îndeplinit toate criteriile, dar cel care i-a pus bețe în roate a fost tot… popândăul.

„Când am cerut niște avize ni s-a spus că din cauza popândăului nu ni se pot elibera pentru că e o zonă protejată, arie protejată. Și am mai avut un proiect cu o groapă de gunoi, erau pe atunci niște fonduri europene,  puteam să iau un tractor, cisternă de vidanjare, erau mai multe și iarăși ni s-a respins acel proiect din cauza  popândăului”, a spus primarul comunei Manoleasa.

În ultimii 20 de ani, popândăul a devenit una dintre cele mai ameninţate specii de mamifere din Europa, mai ales datorită distrugerii habitatului dar şi a stârpirii excesive în zonele agricole şi de păşune. În România popândăul a dispărut deja în multe zone. Tocmai de aceea s-au luat măsuri pentru conservarea speciei. În judeţul Botoşani se află una dintre cele mai importante rezervaţii naturale dedicate protejării popândăului. Acesta se poate dezvolta în voie pe o suprafaţă uriaşă în comuna Manoleasa, judeţul Botoşani. Popândăul este un mamifer de talie mică, aproximativ 22 de centimetri lungime, care se adăposteşte în galerii subterane şi se hrăneşte cu părţile verzi ale plantelor, rădăcini,melci şi râme. Are o blană de culoare gălbui-cenuşie, cu bot şi urechi scurte, iar buza superioară este crestată.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *