Chin pentru locuitorii unei comune din Botoșani! Levigatul de la Stăuceni le contaminează principala sursă de apă pentru animale

Locuitorii din comuna Blândești riscă să rămână fără apă pentru animale din cauza levigatului care se scurge de la groapa de gunoi de la Stăuceni. Oamenii se confruntă oricum cu o secetă, apa fiind foarte puțină în fântâni, iar cauza levigatului există riscul să fie contaminat pârâul Burla, ceea ce ar însemna că nu vor mai avea apă nici pentru animale, susține primarul interimar al comunei, Mihaela Băghiceanu.

„Noi și așa suferim de lipsa apei. Burla… se mai adună cât de cât și atunci oamenii nu mai au nici bruma aia de apă care să adape animalele. Până la urmă, se revarsă tot în iazul Sulițoaia- Dracșani. Deci vom fi afectați direct, nu indirect, toată zona”, a declarat primarul.

O situație asemănătoare a avut loc și anul trecut,  dar, potrivit primarului, atunci „luau cu cisternele și încercau să încarce levigatul”.

Deși reprezentanții Primăriei au făcut nenumărate sesizări cu privire la această problemă, alături de Garda de Mediu, dar și cei de la Apele Române, în continuare nu s-a luat nicio măsură.

„Garda de Mediu împreună cu cei de la Apele Române Botoșani au mers, am mers și noi, și domnul Nistor de la Piscicola, suntem afectați, nu știu cum se va rezolva, dar sperăm să nu se întâmple din nou”,a spus Băghiceanu.

Riscul unui accident ecologic în zona depozitului regional de deşeuri de pe raza comunei Stăuceni este aproape iminent. Există pericolul ca peste 10.000 de metri cubi de levigat să se scurgă în pânza freatică, dar şi în pârâul Burla, din cauza unor alunecări de teren, care au afectat zona. Autoritățile susţin că situaţia este generată, în principal, de „exploatarea necorespunzătoare” a depozitului de deşeuri, dar şi a faptului că staţia de osmoză achiziţionată de Consiliul Judeţean, care este proprietarul depozitului, este subdimensionată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *