FOTO „Creierul copacului”, ciuperca întâlnită în pădurile din Botoșani, care are gust de pui

Foto: BOTOȘANI – Atracții și trasee turistice

Pădurile Botoșaniului adăpostesc adevărate minunății ale naturii, așa cum este și Iasca Galbenă („puiul pădurii” sau „creierul  copacului”) – o delicatesă de ciupercă cu gust de pui. Aceasta crește și se dezvoltă pe trunchiul copacilor, preferă în general stejarul, apare din luna aprilie până în noiembrie, dar o găsim și pe pomii fructiferi, pe sălcii, salcâmi, pe marginea drumurilor, la marginea pădurilor etc, potrivit Cocotoni Hai-hui Ionuț Haidău.

 

Este o ciupercă comestibilă, foarte gustoasă, apreciată ca o delicatesă, care apare în același loc și pe același copac, ani la rând și crește pe mai multe etaje. Ciuperca, este de fapt un corp fructifer la început are culoarea galben-portocaliu, este lucioasă, ondulată, ridată și suculentă, se prezintă sub forma de evantai, este compusă din mai multe pălării individuale, aranjate una în spatele celeilalte, ca niște rafturi. Culoarea ciupercii este mai vie, când este îmbibată cu apă.

Aceasta nu prezintă picior, este foarte ușor de recunoscut, mare, intinsă, galbenă, portocalie, foarte intens colorată.

Carnea, acestui corp fructifer este gălbuie, delicioasă,fragedă și fermă la ciuperca tânără, care se poate tăia ușor cu cuțitul de pe copac, este moale, suculentă, mirosul este plăcut, discret, acrișor, piperat, spre partea care se prinde de copac, ciuperca este fibroasă.

Foto: BOTOȘANI – Atracții și trasee turistice

Exemplarele tinere au cantitatea de celuloză foarte redusă, astfel, ele sunt comestibile, au un miros plăcut a ciuperca proaspătă, gustul este influențat de cantitatea de tanini absorbită din copacul-gazda. Exemplarele bătrâne se decolorează au carnea tot mai tare devin casante, au un miros iute, amar și nu se mai pot consuma. Gustul acestei ciuperci este la fel cu gustul cărnii de pui, la noi este mai puțin apreciata și nu se prea culege, dar în America și în Occident este foarte apreciată și este considerata o adevărată delicatesă.

Ciuperca este excelentă preparata în tocănițe sau alte preparate, carnea rămâne ferma după prepararea termica timp îndelungat, nu este indicat consumul ciupercii în stare crudă. Iasca galbena trebuie consumată cu precauție de către persoanele care suferă de alergii. Se începe cu consumul unei cantități mici de ciuperca preparată, dacă nu apare nici un fel de disconfort sau neplăcere se pot consuma cu încredere. Eventualele neplăceri apar din cauza substanțelor absorbite din scoarța copacului gazda, de aceea se pot declanșa eventuale alergii, cu cât ciuperca este mai tânără, riscul de a absorbi substanțe alergenice este mai mic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *