Aproape 200 de copii născuți prematur anul acesta, la Maternitatea Botoșani. Cel mai mic, care a cântărit 420 grame, a murit

Aproape 200 de bebeluși s-au născut prematur la Maternitatea Botoșani, în primele zece luni ale acestui an. Potrivit medicilor botoșăneni, în Romania la fiecare 30 minute se naște un copil prematur, în Botoșani la fiecare 10 copii născuți unul este prematur.

De ieri și până azi în maternitate Botoșani s-au născut 17 copii, din care 2 au fost prematuri. În 2021 în primele 10 luni ale anului s-au născut 197 de copii prematuri dintr-un total de 2225 de nașteri, ușor peste media aniilor precedent, a declarat medicul Carmen Zaboloteanu, șeful Secției Terapie Intensivă Neonatală și a Compartimentului de Prematuri din cadrul Spitalului Județean de Urgență „Mavromati”.

Potrivit sursei citate, cea mai lunga spitalizare a unui copil prematur a fost de 93 zile, iar cea mai mare perioadă de ventilație mecanică a fost de 20 zile a unui copil prematur, cele mai de temut complicații ale unui copil prematur a fost hidrocefalia posthemoragică, afecțiune ce a necesitat transfer într-un centru universitar a doi nou născuți prematuri extremi în vederea intervenției chirurgicale și Tetralogia Fallot.

Cel mai mic copil a fost o fetiță care a cântărit 420 grame, comparativ cu cel mai mare copil care a cântărit 5226 grame. Din păcate fetiță noastră minune avea o vârstă a sarcinii de 22 săptămâni, vârstă considerată incompatibilă cu viață .

Și totuși ea a trăit 2 zile, mama ei a putut-o iubi, boteza, a putut să îi dea un nume , o identitate, a putut să o atingă și a o strângă în brațe și să ne dovedească încă odată cum sunt prematurii. Ei lupta dincolo de reguli și își stabilesc propriile reguli. Și în scurta ei viață , fetiță asta scumpa ne-a învățat ceva prețios, și ne da speranță”, a precizat Carmen Zaboloteanu.

Cel mai mare cost de îngrijire a unui nou născut prematur a fost de 81 832 lei, iar cel mai scump medicament individual administrat unui copil a fost de 500 euro.

Maternitatea este și o clădire unde se dau mari bătălii. Bătălii pentru supravetuire , pentru că nou născuții prematuri nu se nasc într-o lume de bebeluseala ,de lăptic dulce și zâmbet timid la sânul mamei, ei se nasc să lupte pentru viață, fiecare respirație este un efort să umple cu aer un plămân care nu este pregătit pentru asta, prima îmbrățișare a mamei le este refuzata pentru că sunt așa fragili încât și sărutul mamei le poate face rău”, a mai spus medicul Botoșani.

Miercuri seară a fost sărbătorită Ziua Prematuritatii pentru al patrulea an consecutiv la Botoșani. Pentru prima data pentru a duce conștientizare prematuritati la un nou standard la Botoșani, un număr record de cladriri, șase au fost scăldate în lumina violet, , culoarea prematuritatii : clădirea Secției de Obstetrica – Ginecologie, clădirea Consiliului Județean, Primăria Botoșani, Primăria Dorohoi, clădirea Colegiului Mediciilor, Biblioteca Județeană.

.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *