Energia verde începe să fie luată în serios de tot mai mulți primari. Ce a făcut un primar din Botoșani

Cu ajutorul fondurilor europene, autoritățile instalează panouri fotovoltaice și spun că facturile la electricitate pentru instituțiile publice sau pentru iluminatul stradal scad simțitor, iar în unele cazuri tind spre zero.

Orașul Săveni va fi primul din județul Botoșani în care va fi pus în funcțiune un parc fotovoltaic care va acoperi jumătate din facturile de electricitate ale instituțiilor publice din oraș. Este un proiect prin care s-au derulat fonduri europene în valoare 400.000 de lei.

Relu Tarzioru, primarul orașului Săveni: Avem posibilitatea să și extindem acest parc fotovoltaic. Noi acum vom produce în jur de 170 de kw pe lună, dar dacă mărim capacitatea o să anulăm facturile.

În acest moment, tot iluminatul stradal este asigurat de LED-uri pentru un consum mai mic de energie electrică.

Cristian Nistor, manager GAL Valea Baseului de Sus: “Am mers și mai departe, depunând proiecte pe granturi norvegiene pentru realizarea unei centrale fotovoltaice și pentru eficientizarea energetică a clădirilor publice.

În comuna Borș din Bihor, există deja un parc fotovoltaic întins pe 2,5 hectare. Cele aproape 4.200 de panouri produc energia necesară în special pentru iluminatul public. Investiția a fost de 2,5 milioane de euro.

Batori Geza, primar în Borș: “Acest parc, aproximativ, anual produce 1300 megawatt pe ora. Putem reduce cheltuielile, aproximativ cu 250.000 pe lună.

Și în Gorj, primarul comunei Roșia de Amaradia a mizat pe energia verde.

Liviu Cotojman, primar: “E proiectat să devină independenți, nu vor mai consuma nimic, e gândit și pentru ploaie.

Și cei care administrează portul Constanța, unul din cei mai mari consumatori de energie electrică din regiune vor ca în perioada următoare să construiască pe aproximativ 200 de mii de metri pătrați parcuri fotovoltaice pentru a produce măcar o parte din consumul anual. Numai anul trecut cele aproximativ 400 de companii care activează în porturile de la Marea Neagră au consumat peste 80 de mii de megawați. Deocamdată totul este în stadiul de proiect.

Sursa: Stirile ProTV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *