Trei licee din județul Botoșani primesc câte 200.000 lei de la Guvern pentru investiții

Trei licee cu profil agricol din județul Botoșani primesc câte 200.000 lei pentru investiții. Acestea fac parte din cele 57 de unități sprijinite financiar de către Guvernul României, prin Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Este vorba despre Liceul Tehnologic „Petru Rareș” Botoșani, Liceul Tehnologic „Alexandru Vlahuță” Șendriceni și Liceul Tehnologic „Demostene Botez” Trușești, suma totală asigurată acestora fiind de  600.000 lei, a anunțat șefa Inspectoratului Școlar Județean Botoșani, Ada Macovei, pe pagina ei de Facebook.

Potrivit acesteia, „prin derularea acestor proiecte, prin utilizarea eficienta a resurselor umane și materiale, trebuie să schimbăm și mentalitatea părinților și absolvenților de gimnaziu în ceea ce privește formarea în cadrul liceelor tehnologice. Este extrem de importantă învățarea acestor meserii, într-un județ preponderent agricol, meserii care sunt la fel de căutate pe piața muncii din țară dar și în afara granițelor ei”.

În anul precedent, cele 3 licee cu profil agricol din județ au primit dotări în valoare de 525.000 de lei. Astfel, Liceul Tehnologic „Petru Rareș” Botoșani și Liceul Tehnologic „Alexandru Vlahuță” Șendriceni au primit câte un tractor românesc și dotările necesare tehnologiei de lucru, în timp ce Liceul Tehnologic „Demostene Botez” Trușești a primit dotările necesare înființării fermei didactice și pentru două laboratoare de profil agricol. Toate liceele agricole au depus proiecte și propuneri de buget care au fost aprobate pentru finanțare.

„Fiecare liceu a depus proiecte pe ceea ce ar avea nevoie. De exemplu, Liceul Trușești vrea să achiziționezeun tractor, iar celelalte două licee, utilajele necesare echipării tractoarelor pe care le-au luat anul trecut. Deci, vorbim de echipamente și tehnică pentru punerea în aplicare a normei didactice specifice agriculturii”, adeclarat Cristian Delibaș, directorul Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Botoșani.

Liceul Tehnologic „Alexandru Vlahuță” Șendriceni pregătește aproximativ 700 de elevi în 29 de clase (12 clase de liceu și 17 clase de învățământ profesional) din care aproximativ 600 sunt în clase cu domenii specific agricol (mecanic auto, mecanic agricol, zootehnist, brutar, ospătar, respectiv tehnician veterinar, tehnician ecolog, tehnician în industria alimentară, sau tehnician în gastronomie).

“Fondurile alocate de MADR în acest an școlar Liceului Tehnologic „Alexandru Vlahuță” Șendriceni, în valoare de 200.000 lei, la care s-au adăugat alți 100.000 lei fonduri proprii si de la bugetul local au fost utilizate pentru achiziționarea unui combinator pentru lucrările solului, o cositoare, un culegător pentru știuleți, o remorcă tehnologică, un tocător pentru porumb, un tanc de răcire pentru lapte, o instalație de muls cu două posturi si un analizor pentru lapte. Aceste utilaje sosite în cursul aceste săptămâni, vin în completarea celor achiziționate în anul precedent și asigură dezvoltarea bazei materiale a unității, permițând elevilor de la clasele de profil, formarea conform standardelor profesionale în vigoare” a declarat directorul unității, prof. Viorel Dohotaru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com