Soia modificată genetic de la un producător din Botoșani. „Bombe ecologice scăpate de sub control”

Foto: incont.ro

Camioane cu soia modificată genetic, de la doi producători, unul din Botoșani și unul din Iași, au fost reținute de autorități în Bihor. Patru din şase camioane cu peste 250 de tone de soia modificată genetic, a cărei cultivare este interzisă în Uniunea Europeană, au plecat fraudulos, în noaptea sămbătă spre duminică, din baza de recepţie din oraşul Valea lui Mihai (Bihor), unde fuseseră reținute, iar reprezentanţii firmei anunţaţi că urmează să fie distrusă întreaga cantitate.

„Cele patru camioane încărcate cu soia modificată genetic pot constitui bombe ecologice scăpate de sub control. Ele se deplasează pe drumurile naţionale, fără să cunoaştem destinaţia”, spune directorul Direcţiei pentru Agricultură Bihor, Nicolae Hodişan.

Potrivit Hotnews.ro, soia transportată a fost confirmată ca fiind modificată genetic în urma analizelor făcute de Laboratorul pentru Controlul Calităţii Seminţelor şi Materialului Săditor Bucureşti. Rezultatele au fost comunicate joi Direcţiei Agricole. DAJ Bihor a comunicat că luni dimineaţă reprezentantul firmei şi şoferii trebuie să se prezinte pentru a duce marfa să fie distrusă.

Potrivit acestuia, soia modificată genetic a fost furnizată de doi producători din judeţele Iaşi şi Botoşani, verificaţi de curând de angajaţii de la Garda de Mediu şi Direcţiile Agricole judeţene.

„Au prelevat probe şi se procedează, conform actelor normative, la oprirea recoltării, distrugerea culturilor. Au suprafeţe destul de mari de culturi”, a spus Hodişan.

Transporturile de soia modificată genetic au fost descoperite şi anunţate luni, 18 octombrie, în baza unor sesizări primite de la producători agricoli din zona Săcueni-Valea lui Mihai, cum că în zonă au sosit mai multe camioane cu soia care îşi caută desfacere. Bazele de recepţie din zonă au refuzat preluarea acestui produs, în baza analizelor efectuate în laboratoarele proprii, care au arătat că este soia modificată genetic. Documentele care au însoţit marfa sunt incorecte, a precizat Hodişan:

„Avizele sunt pentru 25.000 de kilograme, pe când capacitatea camioanelor este de câte 40.000 de kilograme, acestea fiind umplute la maxim, până sus, la prelată„.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *