Prefectul Dan Nechifor, despre situația de la Eltrans: Soluțiile sunt la domnul primar și Consiliul Local pentru deblocarea activității sau continuare activității societății

Prefectul județului Botoșani, Dan Nechifor, a reacționat la declarațiile făcute de primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, cu privire la situația societății Eltrans, care se află la un pas de dizolvare.

Dan Nechifor a spus că soluțiile pentru rezolvarea problemelor de la Eltrans sunt la primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, precum și la Consiliul Local.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a spus că nu are cum să reanalizeze acțiunile introduse de Instituția Prefectului în instanță, așa cum i-a cerut Cosmin Andrei, întrucât ”acțiunile introduse pe Legea 54, Legea contenciosului administrativ, nu pot fi retrase de către prefect, ci se așteaptă pronunțarea instanței”.

Referitor la cele două acțiuni în anulare pentru consiliile de administrație provizorii, le-am introdus motivat de faptul că lista scurtă, din care trebuiau numiți administratorii urmare a procedurii de selecție, nu a fost suspendată și nu a fost anulată de instanță. Conform prevederilor legale, dacă nu s-a suspendat sau nu s-au anulat rezultatele concursului de către instanță, poate fi numit un consiliu provizoriu pe o perioadă de patru luni maxim , lucru care a și fost făcut. Acel Consiliu de Administrație și-a dus la capăt mandatul de patru luni, iar după expirarea acelui mandat, cei care au fost declarați în acea listă scurtă trebuiau numiți în CA. Primăria a fost înștiințată pe 18 septembrie 2020 cu privire la finalizarea listei scurte, a introdus acțiune de suspendare la 7 mai 2021, acțiune care a fost respinsă și de instanța de la Botoșani, și de instanța de la Suceava. Acțiunea de anulare a selecției de către expertul independent la comanda Primăriei Botoșani a fost introdusă la 10 mai 2021, deși legea prevede că nu se poate face mai târziu de șase luni. Având în vedere că acea procedură de selecție a expertului independent nu a fost anulată sau suspendată de instanța judecătorească, acea listă scurtă, din punct de vedere legal, poate fi aprobată de către Consiliul Local al municipiului Botoșani. (…)  Soluțiile sunt la domnul primar și Consiliul Local pentru deblocarea activității sau continuare activității societății Eltrans”, a precizat Dan nechifor.

Declarația a fost făcută de prefect după ce primarul Cosmin Andrei a spus că societatea Eltrans este la un pas de dizolvare, întrucât nu are în acest moment conducere, iar Consiliul de Administrație, care a fost numit provizoriu, nu poate să ia decizii, după ce prefectul județului Dan Nechifor a atacat în contencios hotărârea de Consiliu Local privind numirea acestuia.

Suntem într-o situație destul de critică cu societatea Eltrans, acolo unde am numit un Consiliu de Administrație provizoriu, dar, din păcate, domnul prefect a atacat în instanță și această hotărâre a Consiliului Local și riscăm în acest moment dizolvarea societății. Societatea nu mai are Consiliu de Administrație, nu mai are conducere. Suntem în litigiu, de asemenea, cu Instituția Prefectului pentru o altă hotărâre, dar nu puteam sta cu această hotărâre până la soluționarea litigiului și am numit un CA provizoriu, așa cum spune legea, pentru a putea funcționa până se soluționează acțiunea în instanță a domnului prefect, Indiferent cum se soluționează,  am fi luat act și am fi respectat-o. Am numit un CA provizoriu pentru funcționarea societății, dar această decizie a domnului prefect care a venit destul de târziu ne pune în situația să căutăm soluții disperate să nu dizolvăm societatea Eltrans, pentru că în această situație suntem. Fac un apel la dumnealui să reanalizeze ceea ce a făcut cu a doua decizie de suspendare a hotărârii pentru un consiliu provizoriu până la soluționarea în instanță. Atacarea unui Consiliu de Administrație provizorii este de neînțeles. Nu are cine să semneze documentele, statul de salarii la Eltrans”, a declarat primarul municipiului Botoșani.

O societate din subordinea Consiliului Local Botoșani, la un pas de dizolvare. Anunțul făcut de primarul Cosmin Andrei

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *