Somitate medicală, omagiată în judeţ

La 9 martie s-au implinit 125 de ani de la nasterea profesorului universitar dr. Alexandru Tupa iar evenimentul a fost marcat de dr. Gica Maritanu, membru al Asociatiei Filatelice a judetului Botosani prin realizarea unei stampile speciale si a unui plic ocazional.

Creatorul scolii iesene de histologie s-a nascut in 1886, la Dumbraveni, in fostul judet Botosani.

A urmat Liceul „A. T. Laurian” si Facultatea de Medicina din Bucuresti. Ca student a participat la campania antiholerica din 1913. A evoluat profesional ca extern si intern la cateva spitale din Bucuresti, iar in timpul Primului Razboi Mondial a lucrat la Spitalul Socola din Iasi sub indrumarea profesorului C. I. Parhon. In 1918, dupa obtinerea titlului de doctor in medicina, a plecat in Franta pentru a participa la combaterea epidemiei de gripa spaniola si tifos exantematic. A ramas acolo pana in 1921, specializandu-se in neurohistologie.

La intoarcerea in tara, timp de trei ani a lucrat in capitala, ca sef de lucrari in Clinica de Neurologie condusa de profesorul Gheorghe Marinescu. Dupa un nou stagiu de specializare in histofiziologie la Lyon, a lucrat timp de patru ani, ca cercetator la Institutul „Cantacuzino” din Bucuresti.

Din 1930 pana in 1956 a condus Catedra de Histologie a Faculta­tii de Medicina din Iasi, suplinind si catedra de anatomie patologica in perioada 1939-1941. Ca recunoastere a meritelor profesionale a fost ales in trei randuri decan.

Membru activ al Societatii de Biologie din Lyon, Alexandru Tupa s-a constituit intr-un model al profesorului universitar.

A incetat din viata la 25 ianuarie 1956, la Iasi, in urma unei crize cardiace suferite in timpul sesiunii de examene.

Monitorul de Botosani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *