Şcoală în biserica cimitirului, la Botoșani. „Credem că Biserica trebuie să aibă în special grijă de copii”

Foto: ziarul Lumina

Cimitirul Eternitatea din Botoşani, oraș care a fost o perioadă al doilea ca mărime din Principate, se remarcă prin frumusețea busturilor şi monumentelor funerare care străjuiesc mormintele personalităților locului. Această grădină a celor plecați dintre noi păstrează o bună parte din istoria locală a ultimului veac. Pe cruci şi monumente ­regăsim numele unor oameni care au avut o contribuţie majoră la dezvoltarea urbei moldave: Miclescu, Paulini, Vasiliu, Popovici sau ­Iordăchescu.

Şcoală în biserica cimitirului

În mica bisericuţă a cimitirului, părintele Burlacu nu este doar în slujba celor care trec la cele veşnice şi a familiilor îndurerate, ci şi în slujba copiilor din parohie, pe care-i susţine după puteri. Împreună cu doamna Florentina Dănilă, învăţătoare pensionară, prin mâinile căreia au trecut generaţii întregi de copii, desfăşoară diferite activităţi educative.

„Părintele este deosebit, a venit la noi în parohie cu inima deschisă şi insistă foarte mult pe activităţile cu copiii. Credem că Biserica trebuie să aibă în special grijă de copii, care sunt viitorul acestei ţări, şi de bătrâni, mai ales de cei neajutoraţi. Iar copiii au nevoie de educaţie, cu atât mai mult în această perioadă când s-au înstrăinat, sunt speriaţi, nu mai ştiu să relaţioneze; derulând aceste activităţi în biserică i-a obligat la un comportament diferit, fiecare ascultă, nu doar aude, comunică cu calm, mult diferit faţă de cum o fac poate în alte medii unde predomină gălăgia ori stridenţa. Aici, în biserică, copiii învaţă să fie cât mai umani, să dăruiască, să nu treacă indiferenţi peste suferinţa celor de lângă ei”, după cum spune doamna Dănilă.

Pe tot parcursul verii, copiii au citit la biserică, au relaţionat, s-au bucurat împreună de activităţi creative, iar din această toamnă cei care nu-şi permit să plătească meditaţii vor fi ajutaţi la lecţii.

„Suntem mai multe cadre didactice în parohie, încercăm să încropim şi o asociaţie pentru că altfel ai posibilitatea să desfăşori nişte proiecte, să atragi nişte fonduri. Avem nevoie de un spaţiu dedicat activităţilor cu copiii, pentru că uneori în biserică se desfăşoară slujba Înmormântării, parastase etc. Părintele încearcă să găsească soluţii, avem şi unele promisiuni, dar până la concretizare el ne primeşte cu braţele deschise în casa Domnului”, încheie doamna Florentina Dănilă.

Sursa: ziarullumina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *