„Tratamentul de acasă” face ravagii în România. Pericol major pentru cei care își administrează singuri oxigenul

În România şi aerul e vânzare. Chiar şi oxigenul care îi poate salva pe bolnavii de covid. De pe paturi de spital sau de acasă, mii de oameni îşi caută salvarea în concentratoare de oxigen sau alte soluţii care să îi ajute să respire, cu toate că specialiştii atrag atenţia că nu sunt tratamente care pot fi făcute fără supraveghere medicală.

Reţelele de socializare au explodat. Sunt sute de români care întreabă oameni simpli, fără vreo pregătire în domeniul medical, cum pot face rost de un concentrator de oxigen şi cum trebuie să-l folosească. În comentarii, unii părerologi dau precizări exacte, în timp ce alţii atrag atenţia că aceste aparate pot face mai mult rău decât bine, dacă sunt utilizate fără aprobarea unui medic.

Pe un grup de facebook, un român le cere internauţilor un sfat aflat la graniţa dintre viaţă şi moarte. „Mama mea este internată şi este pe concentrator de oxigen, cu o saturaţie de 90%. Plămânii sunt afectaţi în proporţie de 70%. Ne imploră să o luăm acasă. Ştiţi dacă există posibilitatea să îi asigurăm acest concentrator acasă?”

Administrarea oxigenului nu se recomandă fără sfatul medicului

„Telefoane sunt foarte multe si ne intreaba exact despre oxigen, daca avem concentratoare. Din farmacie nu se iau nici butelelii de oxigen, nici concenratoare, nici apa distilata pe persoana fizica. Este vba despre un flux de oxigen care se masoara deci nu se recomanda niciodata fara sfatul medicului”, susține farmacista Beatrice Speteanu.

Dacă există cerere, există totuşi şi ofertă. Pe site-urile de comerţ online, sunt sute de anunţuri prin care concentratoare de oxigen se vând sau se închiriază.

„Pretul este de 1500 de lei pe săptămână plus o garanţie de 500 de lei pe care v-o returnăm în momentul în care se termină perioada de închiriere” – spune unul din ofertanții de pe net. Culmea, omul oferă și detalii despre administrarea tratamentului, în cazul unei saturații sub 90: „Trebuie ţinut patru ore în activitate cu o oră pauză, prima dată. Şi vedeţi: dacă îi creşte, e ok, dacă îi scade, îl ţineţi toată ziua.”

Explicația șmenarului de pe net este însă falsă!

„Oxigenul este un medicament si trebuie prescris si indicat de medic pentru ca trebuie sa aiba un anumit litraj pe minut, care sa permita pastrarea saturatiei peste 92, 95%. Oxigenul trebuie folosit pe perioade lungi, nu intermitent, pana cand se reechilibreaza organismul, explică profesorul pneumolog Florin Mihălțan.

Cea mai mare greseala pe care o pot face pacientii pozitivi la SARS COV 2 in aceasta perioada este sa se trateze pe cont propriu, atrag atentia medicii specialisti. Acestia spun ca in momentul in care saturatia din sange scade sub 95%, pacientii trebuie sa se prezinte la o unitate medicala pentru un examen clinic minimal. Asta inseamna un set de analize si o simpla radiografie.

Consecinţele tratamentului cu oxigen acasă pot fi letale, atrag atenţia medicii pneumologi. Motivul este cât se poate de simplu. Unii pacienţi îşi administrează prea puţin oxigen, ajung prea târziu în secţiile de anestezie şi terapie intensivă, iar şansele de supravieţuire depind de fiecare caz în parte. Ori, dimpotrivă, oxigenul administrat devine toxic în cantităţi prea mari.

Sursa: antena 3

2 thoughts on “„Tratamentul de acasă” face ravagii în România. Pericol major pentru cei care își administrează singuri oxigenul

  1. Daca s-ar aproba tratamentele
    cu medicamentele care au rezultate foarte bune, dovedite,
    asa cum se face deja de mai mult timp in alte tari mai civilizate
    (de ex.: Ivermectină care costă si foarte putin, sau Arbidol),
    si sa poata fi procurate din farmacii, pentru a fi folosite de la primele semne, sau preventiv,
    atunci pacientii nu ar mai fi nevoie sa faca orice ca sa trateze, cu ce vand ,,smenarii de pe net”.

    Cine mai e de acord cu subsemnatul ?
    cenzuuraa este de acord ???

  2. doresc sa citez din un articol din Ziarul National:

    ,,Opriți masacrul din spitale! Lăsați medicii să vindece!

    Au ajuns medicii din România să vindece pe ascuns bolnavii Covid, așa, ca niște infractori.
    Că nu mai îndrăznesc să mai zică nimic, de la episodul Flavia Groșan.
    Prescriu propriile scheme de tratament, mai mult sau mai puțin asemănătoare.
    Și funcționează, chiar funcționează.
    Și au ajuns bieții români să-i caute cu disperare pe acești medici și să încerce să obțină, cu eforturi supraomenești, o programare și o șansă la viață.
    Cum să mai avem încredere în medicina oficială și ”validată științific”, când, în loc să-i adunați la un loc pe acești medici și să încercați să faceți studii în spitale, să încercați să înțelegeți cum de tratamentele acelea funcționează, voi nu sunteți în stare să încropiți o schemă de tratament unitară.
    Lăsându-i pe oftalmologi, chirurgi, stomatologi, psihiatri sau pe dermatologi să trateze ei Covidul, după priceperea lor.
    Lăsați medicii de familie să prescrie favipiravir, măcar, dacă arbidol și ivermectină nu vreți.
    Ca să poată trata boala din pripă, nu atunci când e prea târziu și când bolnavii ajung să vă supra-aglomereze morgile.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *