Spitalele din Botoșani se confruntă cu o criză de oxigen pentru bolnavii COVID. Medic: Consumul de oxigen a crescut de 400-500 % față de ce era înainte de pandemie

Spitalele din Botoșani care tratează bolnavii COVID se confruntă cu o criză de oxigen. Gabriela Varzari, directorul Spitalului de Recuperare, a declarat că pe piață nu există oxigen de uz medical, motiv pentru care unitatea nu reuşește reîncărcarea tuburilor de oxigen folosite pentru tratarea pacienţilor cu COVID-19.

Firma cu care avem contract nu mai are oxigen. Noi am încercat și în țară, în județele din Moldova, să încărcăm tuburile de oxigen. Este o penurie totală de oxigen în toată țara și mai ales aici, la noi. Au venit pacienți care sunt pe două surse de oxigen, care nu au cum să trăiască, încărcăm tuburile de oxigen la jumătate din capacitate. Trimitem la încărcat aceste tuburi care țin o jumătate de oră și trimitem iar la încărcat. Așa supraviețuim, deocamdată. Nu știm ce o să fie dacă vom rămâne fără oxigen”, a declarat directorul Spitalului de Recuperare.

Potrivit directorilor de spitale, consumul de oxigen a crescut de 400-500 % față de ce era înainte de pandemie.

Consumul de oxigen a crescut de 400-500 % față de ce era înainte de pandemie. A crescut cu 200% de când a venit acest val. Noi inițial am avut 20 de paturi de COVID, fiind spital de fază trei, apoi 45 de paturi iar acum 70 de paturi”, a declarat medicul Valerian Andrieș, directorul Spitalului municipal Dorohoi.

Situația nu este roz nici la Spitalul de Pneumoftiziologie din Botoșani, care nu are instalații de oxigen.

Spitalul de Pneumoftiziologie nu are instalații de oxigen, pacienții sunt tratați cu concentratoare de oxigen. Din păcate, și instalația electrică este una veche și foarte proastă. Spitalul este unul vechi, de aceea există riscuri pentru că în momentul de față fiecare pacient grav are chiar și două surse de oxigen, deci două concentratoare. În momentul în care vom avea cele 72 de paturi COVID. vă dați seama dacă fiecare pacient va avea câte un concentratior, câte o sursă de oxigen, e destul de problematic”, a precizat Costel Lupașcu, directorul Spitalului de Pneumoftiziologie.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *