Prim-balerin la Opera Română din Iași, originar din Botoșani, mort din cauza COVID-19

Prim-balerinul Ioan Baitanciuc a decedat ieri din cauza COVID-19, la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași. Familia a sperat că își va reveni, mai ales că plămânii nu erau afectați și starea generală era una bună. Ieșeanul era o fire veselă și făcea glume chiar și în ultimele clipe ale vieții, își amintește fina sa, Ana Fodoreanu. Prim-balerinul Ioan Baitanciuc, originar din Botoșani, a decedat la vârsta de 90 de ani, familia din Iași primind vestea de la medicii Spitalului de Boli Infecțioase, ieri-dimineață.

”Am aflat azi-dimineață (n.r.- ieri 14 octombrie 2021), la ora 5:00. S-a făcut tot ce se putea. A stat internat o săptămână în Spitalul de Boli Infecțioase din Iași pentru că se infectase cu COVID-19. A stat cu mască de oxigen, plămânii au fost în regulă, însă au cedat rinichii și au apărut probleme pe partea morfologică. A fost tratat foarte bine la spital. Pe această cale mulțumim echipei medicale de acolo. El a crezut că are gripă, de aceea nu i-a dat prea mare atenție. Avea saturația bună în urmă cu două zile și chiar doctorița a crezut că își va reveni. Un om minunat, glumeț. Chiar pe ultima sută de metri a putut glumi. Ne spunea «Să știți că asistentele de aici nu sunt prea grațioase». Cu plămânii își revenise, dar celelalte organe au cedat”, spune Ana Fodoreanu, fina prim-balerinului Ioan Baitanciuc.

Ioan Baitanciuc și-a început cariera la vârsta de 12 ani și a ajuns prim-balerin al Operei Naționale Iași

Reporterii „BZI” au fost la Căminul de Pensionari „Sfânta Cuvioasă Parascheva” în urmă cu câteva luni, unde au discutat cu prim-balerinul și i-au prezentat povestea. Bărbatul și-a început cariera la vârsta de 12 ani, pe maidanele din județul Botoșani, acolo unde s-a născut și a crescut. Debutul în carieră a fost la opera din Cluj, acolo unde a învățat și primele mișcări. Despărțirea de familie a fost cea mai grea, având în vedere că era doar un adolescent când și-a luat viața în piept și a plecat singur într-un oraș străin. Apoi a fost prim-balerin al Operei Naționale Române Iași, unde și-a început activitatea în anul 1956, după aproximativ 3 ani de balet pe scena din București. Dorul de părinți și de frați l-a făcut pe Ioan Baitanciuc să se întoarcă la Iași.
Ioan Baitanciuc a fost prim-balerin al Operei Naționale Române Iași, unde și-a început activitatea în anul 1956, după aproximativ 3 ani de balet pe scena din București. Pe scena din București, prim-balerinul a avut numeroase roluri importante. Acesta avea cel mai mare salariu, aproximativ 4.000 de lei. Ieșeanul a avut o colegă de scenă la care a ținut extrem de mult, dar aceasta a decedat după ce s-a îmbolnăvit.
Cei doi au avut o relație foarte apropiată. Pe scenă zâmbeau și dansau, iar în spatele cortinei curgeau râuri de lacrimi. Natașa, partenara de scenă, a decedat la vârsta de 40 de ani, iar balerinul Ioan Baitanciuc a suferit mult timp. Cei doi mergeau peste tot împreună. Au avut spectacole peste tot prin țară, dar și în străinătate. Acesta a fost căsătorit și a avut doi copii, iar din nefericire unul dintre acesta a decedat mult prea devreme din cauza unei boli extrem de grave, scrie bzi.ro. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *