Petru Pavel, consilier local ALDE comuna Unţeni: România bate un nou record: cea mai mare inflație din ultimii 11 ani!

România a bătut un nou record și în plan economic, nu doar în cazul infectărilor cu Covid-19 sau al deceselor din cauza acestui virus distructiv. Inflația pe luna septembrie a ajuns la 6,3%, în creștere cu 16% față de luna august 2021 (când a fost 5,3%) și cu 139% față de luna decembrie 2020 (când era 2,6%). La aceste cifre se adaugă și scăderea veniturilor. Salariul mediu net a scăzut în august și el cu 58 de lei față de luna iulie.

Suntem în această situație neagră pentru români din cauza crizelor continue pe care le traversăm. Pe lângă criza sanitară, care a dus la o criză economică, cei care azi sunt în Parlament au creat artificial și o criză politică.

Incertitudinea care plutește în aer face ca lucrurile să nu fie clare cu privire la viitor. Acest lucru generează tensiuni sociale, iar în unele cazuri drame sociale.

Suntem într-o situație în care avem oameni care nu se vaccinează, lucru ce pune presiune pe spitalele din întreaga țară. Sunt, de asemenea, presiuni mari pe bugetul țării, dar și al comunităților locale. În fața acestor crize, statul pare incapabil să reacționeze. Ar fi și greu să reacționeze atâta vreme cât România nu are un Guvern cu puteri depline.

Până nu se stabilizează situația medicală, cea politică și cea economică avem acest risc inflaționist. De inflație nu putem să scăpăm foarte ușor, iar cei mai afectați de inflație sunt cei cu venituri reduse, care nu se pot proteja în fața acestui fenomen.

Inflația accentuează inegalitățile sociale și sărăcește populația. Această sărăcire a populației înseamnă scăderea puterii de cumpărare care duce mai departe la reducerea consumului. Mai departe ajungem la o cădere economică.

Lucrurile nu arată deloc bine în România azi și nici nu sunt perspective pozitive pentru viitor. Mă gândesc cu groază la perioada următoare. Mi-e teamă că vom vedea oameni care vor mânca mai prost calitativ și mai ieftin, fără să conteze că le afectează sănătatea. Mai groază îmi este de această iarnă, atunci când vom vedea oameni care vor încălzi doar o cameră și nu toată casa doar pentru a nu plăti mult la energie. O să vedem iar oameni care vor ajunge să închidă căldura și să folosească aragazul sau aeroterma pentru a se încălzi.

Viitorul nu este deloc unul roz! De aceea, în această perioadă, cei care au în mâini puterea de decizie ar trebui să acționeze responsabil, să se gândească la binele românilor și mai puțin la jocurile lor politice. Politicienii au în propriile mâini măcar încheierea crizei politice în care ne-au afundat.

Dacă responsabilitatea va fi doar de fațadă, atunci cei care vor plăti toată această inconștiență a parlamentarilor vor fi românii! Nu vreau să mă gândesc la ce consecințe vor urma dacă această criză politică va fi prelungită la nesfârșit.

Petru Pavel – Consilier Local ALDE Comuna Unţeni

Sursa: comunicat ALDE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *