Sistemul de management japonez aplicat în Electroalfa, exemplu de succes în cadrul celei de-a 44-a sesiuni Kaizen Manager Club

Electroalfa, membră în cadrul Asociației Kaizen Manager Club, a fost gazda unei noi sesiuni de lucru, ce a avut loc la Botoșani, în data de 1 octombrie, la sediul fabricilor de producție ale companiei. Kaizen Manager Club, reunește firme din România care aplică Managementul Îmbunătățirii Continue (filozofia japoneză Kaizen), promovând cele mai bune practici. Acțiunea a fost realizată prin colaborarea cu Institutul Kaizen România (KIRO), firmă de consultanță și instruire, ce face parte dintr-o organizaţie globală cu operațiuni în Europa, Africa, Asia-Pacific şi America.

Pentru organizarea evenimentului au fost luate toate măsurile de siguranță sanitară necesare pentru protecția participanților și angajaților din companie.

Peste 20 de organizații din mediul privat și public din București, Cluj-Napoca, Brașov, Rădăuți, Râmnicu-Vâlcea, Sebeș, Buzău, Piatra Neamț, Suceava și Botoșani au vizitat fabricile de producție Electroalfa și au purtat discuții interactive cu privire la modul de lucru în care tehnicile Kaizen susțin sistemul de management.

Vizitatorii au apreciat în mod special aspectul îngrijit și organizat din spațiile de producție și din birouri, formatul întâlnirilor de tip meeting point prin care sunt urmăriți zilnic indicatorii de performanță.

Un alt element evaluat a fost reprezentat de transpunerea obiectivelor strategice în activitățile operaționale zilnice. Invitații au punctat coerența indicatorilor și modul profesionist de monitorizare al echipei Electroalfa. Zilnic, managementul are la dispoziție o situație a principalilor indicatori de performanță (cifră de afaceri, profit, cash-flow, calitate, termen de livrare, costuri procese) ai companiei pe fiecare divizie. Astfel, deciziile în companie au o bază reală, corect fundamentată.

În cadrul vizitei, echipa Electroalfa a prezentat și proiectul de digitalizare al companiei, început în anul 2020, ce are ca termen de finalizare anul 2027, la nivel de grup.

Electroalfa a implementat începând cu anul 2016 tehnicile de management bazate pe principii Kaizen, în prezent fiind o companie de tip Benchmark în cadrul Kaizen Manager Club.

“Kaizen a schimbat fundamental cultura companiei noastre, însă nu a facut-o peste noapte, ci în pași mici și constanți. După prima vizită de lucru la o companie românească ce avea implementat acest sistem de management, am știut că acesta este drumul pe care trebuie să îl urmăm pentru a atinge cu adevărat performanța. Este impresionant să vezi pentru prima dată o fabrică care aplică Kaizen extrem de profesionist, să observi cum procesele de lucru sunt atât de bine definite, iar personalul este relaxat și are la dispoziție toate instrumentele de lucru, analiză, monitorizare, evaluare și îmbunătățire. Acum, avem deja 5 ani de când am învățat tehnicile Kaizen și le utilizăm la un nivel avansat. A fost o perioadă cu multe eforturi pe toate planurile, cu multe programe de investiții, proiecte pentru dezvoltarea personalului, dar și cu rezultate bune.” Gheorghe Ciubotaru, Președinte Consiliul de Administrație Electroalfa

În acest an, Electroalfa aniversează 30 de ani de performanță la scară internațională, noul sistem de management aplicat generând o puternică bază de sustenabilitate pentru viitorul businessului.

În centrul businessului nostru sunt trei elemente foarte importante: plus valoarea pe care o livrăm la clienți, angajații și grija față de comunitate. Ca să ajungi să fii o companie autohtonă apreciată la nivel mondial, trebuie să ai o strategie de business construită pe termen lung și un sistem de management profesionist. Feedback-urile pozitive și aprecierile pe care le-am primit, atât de la firmele românești, dar și de la multinaționalele care ne-au vizitat, mi-au confirmat faptul că Electroalfa a atins acel nivel de maturitate și stabilitate organizațională și că are o perspectivă  excelentă pentru dezvoltare. Nu ne oprim aici, orizonturile ne aduc noi și noi provocări, generate mai ales de noua revoluție industrială, prin automatizare digitală şi inteligenţă artificială în unităţile de producţie.” Gheorghe Ciubotaru, Președinte Consiliul de Administrație Electroalfa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *