Medic, despre COVID-19: Practic, te îneci în timp real. Cum evoluează boala dacă eşti vaccinat sau nu

Medicul Gabriel Diaconu, aflat în izolare, a publicat un mesaj pe înţelesul tuturor în care explică cum evoluează boala COVID-19 dacă eşti vaccinat sau nu. Totodată, psihiatrul demontează şi ştirile false care circulă despre virusul SARS-CoV-2.

Iată ce mesaj a publicat medicul Gabriel Diaconu pe pagina sa de socializare:

Numărul minciunilor în circulaţie despre COVID a atins de mult masa critică dincolo de care majoritatea oamenilor repetă cel puţin un fragment din teoria conspiraţiei, fie că ştie sau nu.  Includ aici oameni care fac mai greu acordul subiect-predicat, dar şi absolvenţi de facultate, inclusiv doctori. Şi asta pentru că până şi cei mai circumspecţi dintre oameni rămân vulnerabili propriilor umbre, subiectivism sau limită a minţii.  Să luăm, căci e important(ă), două aspecte legate de protecţia vaccinală:  i. ”tot faci boala”, respectiv ii. ”eşti la fel de contagios” ….precum un ne-vaccinat. Prima minciună nu e chiar o minciună. Da, vaccinat fiind tot poţi face boala. Dar lucrurile nu se opresc aici. Ce fel de boală este COVID? Şi cel fel de COVID faci? Nimeni n-are răbdare să citească până la capăt. COVID înseamnă de fapt trei boli. Dacă eşti vaccinat faci MAXIM una. Dacă eşti ne-vaccinat rişti să le faci pe toate trei. Dintre care două au potenţial mortal.

  Prima boală COVID e ”răceala”. Da, pe asta o poţi face şi dacă eşti vaccinat, din simplul fapt că vaccinul nu-ţi ”imunizează” poarta de intrare, adică nasul şi gura. Acolo sunt celule ale sistemului imun specializate şi care produc un fel anume de anticorpi, care se numesc IgA. Pe aceştia, dar şi ”memoria” celulelor imune, nu îi poate sensibiliza decât pasajul prin boală zdravăn (lucru pe care, dacă ai să ai răbdare, vei vedea că nu e chiar o idee bună să îl rişti). Vaccinul îţi ajută la formarea de anticorpi anti-S (Spike), care sunt IgG-uri. Nu Ig (imunoglobulină) A-uri. A. G. E o diferenţă, şi nu doar de alfabet.  Carevasăzică dacă intră virusul în nas sau în gură, de la caz la caz (funcţie şi de alte variabile), vei putea să răceşti uşor. Cam ca mine. Nişte muci, un pic de durere de cap, te va ustura în gât, s-ar putea să ai o tuse un pic uscată (că doar, na, îţi tragi mucii, pleacă muci în plămâni, prin trahee şi bronhii, ceva inflamaţie faci şi la destinaţie).  

Reduci dramatic riscul de tromboze

  A doua boală COVID e tulburarea coagulării prin inflamaţie sistemică. Ei, de aici lucrurile diferă remarcabil la vaccinat vs non-vaccinat. Pentru că ne-vaccinaţii, chiar dacă fac ori ba pneumonie, riscă mai mult să facă tromboze, infarct miocardic (IM), accident vascular cerebral (AVC), uneori în faza acută a infecţiei dar alteori la 2 – 3 luni după ce-au trecut prin boală (funcţie şi de alte variabile). Drept urmare dacă te vaccinezi, nu e vorba doar de răceală. E vorba şi că îţi reduci dramatic riscul de-a face tromboze (sic!). Povestea cu vaccinul Astra Zeneca, de altfel, şi cu trombozele post-vaccinale, a fost demontată (tardiv) de un studiu apărut acum câteva luni în Lancet, care a arătat că vaccinul e doar o roată în mecanismul mult mai complicat al trombozelor fatale respective. Dar asta e altă discuţie.   A treia boală COVID este SARS. Sau sindromul acut respirator sever. ”Sever” e cuvântul cheie aici. SARS nu e doar pneumonie. SARS e o pneumonie cataclismică. Afectează ţesutul care ţine plămânul laolaltă pe care îl ”inundă” cu substanţe care nu au ce căuta acolo. Distruge arhitectura plămânului, în mare măsură permanent, şi lasă nişte cicatrice foarte urâte dacă trăieşti să spui povestea. Sau te omoară. În doar câteva zile de la un plămân intact ajungi să pierzi 60 – 80% din funcţia lui respiratorie. Practic te îneci în timp real.  Faţă de SARS dat de COVID, vaccinul este foarte protectiv. Atât de protectiv încât scade riscul de ordinul miilor de ori să faci complicaţia fatală a infecţiei.

    Îl strănuţi, îl tuşeşti  

A doua minciună: eşti la fel de contagios şi dacă te-ai vaccinat, şi dacă nu te-ai vaccinat.  Fals. Contagiozitatea e proprietatea virusului care se replică activ în organism. Nu e proprietatea ta. Deci SARS-CoV-2 (alpha, beta, gamma, delta) e un virus cu o ”contagiozitate” a lui. De aici lucrurile devin iarăşi nuanţate.  Organul ”preferat” de virus e plămânul. El face o staţie în nas/gât/faringe, unde se dă o primă luptă cu imunitatea, după care ”îl tragi în piept” şi acolo începe de fapt nebunia. 

  Cu cât mai multe particule virale (”portaj viral”), cu atât mai mare infecţiozitatea. Pentru că îl expiri. Pentru că îl strănuţi. Pentru că îl tuşeşti. O persoană vaccinată, vs. non-vaccinată, are un portaj mult mai mic, doar la poarta de intrare, şi care îl face pe vaccinat mult mai puţin infecţios, până la punctul la care, spre exemplu, dacă pui doi vaccinaţi, unul cu Delta în nas celălalt sănătos, maximul care se poate întâmpla e să facă amândoi o răceală uşoară care dispare în 2 – 3 zile. Iar cu fiecare care ”răceşte” portajul e mai mic, sau deloc. Prin comparaţie, la o micro-comunitate de ne-vaccinaţi, vorbim de cu totul alte încărcături virale. Viteza de răspândire a Delta este mult mai mare, i.e. ”contagiozitatea lui”, până la punctul la care se apropie de cea a varicelei.

Străpunge ea prin apărarea vaccinală? Da, întrucâtva, aşa cum am explicat mai sus, respectiv cum o trăiesc pe pielea mea acum.    Ce se întâmpla, în prezent, dacă nu aveam vaccin la dispoziţie? Oricât de negru ar părea prezentul, şi este negru, ce se întâmpla putea îndeplini proporţiile unei catastrofe similare unei ciume, sau variolei, sau altor molime care lasă în urmă şiruri de morţi. Dovada definitivă a beneficiului pe care ţi-l dă vaccinul anti-COVID, când e făcut de majoritatea oamenilor din comunitate, este câţi se îmbolnăvesc, azi, în ţări cu acoperire bună vaccinală vs. câţi avem noi, în România. Că îţi pasă, că nu-ţi pasă de chestia asta este irelevant.  Ce este relevant este adevărul. Iar adevărul e că nu faci ”acelaşi” COVID dacă eşti vaccinat, respectiv nu răspândeşti la fel de mult dacă te-ai imunizat vaccinal. 

Sursa: Adevarul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *