Soarta halucinantă a unei şcoli suprapopulate din județul Botoșani. De ce nu primeşte bani de nicăieri

foto adevarul

Situaţie revoltătoare într-un sat din judeţul Botoşani, unde autorităţile locale nu primesc de ani de zile bani pentru construirea unei şcoli noi. Deşi elevii nu mai au loc în clase, toate proiectele pentru realizarea investiţiei le sunt refuzate.

Autorităţile locale din satul Baranca, renumit pentru sporul demografic, nu primesc de 12 ani bani pentru construirea unei şcoli noi, deşi elevii nu mai au loc în clase, fiind printre cei mai mulţi din judeţul Botoşani. În schimb, în alte comune unde şcolarii nu sunt atât de numeroşi, s-au construit de la zero şcoli în care nu mai învaţă nimeni. „Eu nu înţeleg. Sincer îmi bate capul şi nu pricep ce se întâmplă”, spune Viorel Toma, edilul din Hudeşti, comuna de care aparţine satul

„Aici se învaţă pe metru pătrat”

La Şcoala din Baranca învaţă peste 300 de elevi, de la clasa pregătitoare până la clasa a VIII-a. Toţi se îngrămădesc în cinci săli de clasă total neîncăpătoare, învaţă în două schimburi şi evident că nu pot respecta măsurile impuse de pandemie. „Spaţiile sunt insuficiente şi mici pentru numărul mare de elevi. Toate clasele au peste 20 de elevi. Este foarte dificil de lucrat mai ales cu toate măsurile de distanţare socială.

Noi nu putem respecta aceste măsuri în litera legii fiindcă spaţiul nu ne permite”, spune şeful de structură, Sergiu Gavriliu. Profesorii se plâng că elevii, mai ales cei mici, nu mai dau randament după ora 14.00.

„Ne trebuie şcoală, ne trebuie teren de sport. Cred că este unul dintre puţinele sate din judeţul Botoşani unde creşte populaţia şcolară şi noi ne înghesuim aici. Este ceva ilogic. Cel mai bine, un copil de vârsta asta reacţionează dimineaţa, până la ora prânzului. După aceea, intervine oboseala. Şi asta se vede în rezultate”, spune profesorul Alin Chiţac.

„Nu s-au luat în calcul nişte indicatori”

Motivele pentru care Hudeştiul nu primeşte bani pentru o şcoală nouă sunt halucinante. Totul a început cu inundaţiile din 2008. când vechea şcoală a fost distrusă de o viitură, fiind construită într-o zonă inundabilă. În locul ei, în 2010, cu bani de la Banca Mondială, Guvernul României a făcut o şcoală nouă, fără a lua în calcul însă numărul elevilor, sporul demografic şi alţi indicatori. „A fost făcută subdimensionată.    Nu s-au luat nişte indicatori, nişte studii în calcul”,recunoaşte edilul din Hudeşti.  Din această cauză, Baranca figurează cu şcoală nouă şi acesta se bănuieşte că ar fi un motiv pentru care nu primesc bani pentru alta, deşi respectiva unitate este suprapopulată. Edilii spun că, deşi au depus proiecte peste tot, nu au primit finanţare nici prin PNDL, nici de la CNI, şi  nici măcar fonduri europene.

Sursa: adevarul

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *