Președintele CJ, Doina Federovici a fost la Bruxelles pentru fonduri europene: Am susținut necesitatea și oportunitatea ca județul Botoșani să poată accesa direct fondurile europene de la Comisia Europeană

Președintele Consiliului Județean, Doina Federovici a fost, în această săptămână,  la Bruxelles pentru a discuta despre proiectele pe fonduri europene. Federovici susține că făcut această vizită, întruct din draft-ul PNRR trimis la Bruxelles, consiliile județene din România sunt excluse, în momentul de față, din acest program de finanțare, care trebuia să însemne o șansă de redresare în special pentru zonele defavorizate ale României. Potrivit acesteia, Consiliul Județean Botoșani are pregătite mai multe proiecte, pe infrastructură rutieră, pe sănătate, turism, învățământ, care dacă nu vor fi eligibile pe PNRR vom fi depuse pe viitoarele programe operaționale.

Doina Federovici s-a întâlnit cu Elisa Ferreira, comisarul european pentru Coeziune și Reformă.

Întâlnirea, una foarte importantă, dacă ținem cont de faptul că, în mod normal, reprezentanții județelor au foarte rar oportunitatea de a discuta problemele pe care le au cu comisarii europeni, a fost posibilă grație europarlamentarului social-democrat, Victor Negrescu. El le-a intermediat și ne-a susținut cauza și țin să-i mulțumesc încă o dată. Tot domnul Victor Negrescu ne-a facilitat și o întâlnire cu doamna Aida Liha Matejicek, șeful Unității România pentru politica de coeziune. În urma discuțiilor, a reieșit clar necesitatea susținerii europene a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară – Dezvoltare Sustenabilă și Integrată în Țara de Sus, care este un vehicul important de a atrage fondurile europene multisectorial pentru județul nostru. A fost un prim contact, dar avem promisiunea că vor urma și alte întâlniri tripartite, la care sperăm că vom avea și sprijinul Guvernului României, care din martie și până acum a lipsit cu desăvârșire din demersurile inițiate pentru a face funcțional ITI Țara de Sus”, a precizat președintele CJ Botoșani.

Doina Federovici spune că  deplasarea la Bruxelles a fost determinată tocmai lipsei de transparență a Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, care în loc să ajute Consiliul Județean să atragă fondurile europene, atât de necesare dezvoltării județului în vederea recu­pe­ră­rii decalajelor față de Uniunea Europeană, acesta a trimis la Bruxelles o hârtie prin care aproape că a exclus la finanțare ITI Țara de Sus.

Împreună cu responsabilii Comisiei Europene am conturat câteva variante de lucru în vederea obținerii statutului de teritoriu finanțat prin acest mecanism distinct, ITI, dar avem nevoie de sprijinul și implicarea Guvernului, în speță a Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, care acum este condus de premierul Florin Cîțu. Mai multe detalii vom putea prezenta, așa cum ne-am înțeles cu reprezentanții Comisiei Europene, după ce va fi luată o decizie la nivel tripartit. Sunt pași importanți pe care i-am făcut și solicităm pe această cale guvernului și în mod special candidatului la președinția PNL, Florin Cîțu, să realizeze că trebuie să ne sprijine pentru a atrage banii europeni atât de necesari dezvoltării județului. Interesul este comun și nu are culoare politică. ITI este un mecanism funcțional în celelalte state europene, doar la noi Guvernul ne bagă bețe în roate”, a mai spus Federovici.

De altfel, la întâlnirea de la Bruxelles cu oficialii europeni, delegația botoșăneană a atras atenția că statele membre au beneficiat și beneficiază în continuare de acest mecanism, existând 343 de ITI-uri în statele membre, din care doar unul funcționează la acest moment în România ceea ce, principial, este incorect față de cetățenii români și totodată europeni din regiunea noastră.

De asemenea, la întâlnirea cu oficialii europeni am susținut necesitatea și oportunitatea ca județul Botoșani să poată accesa direct fondurile europene de la Comisia Europeană prin finanțări distincte și necesitatea unei alocări separate de fonduri de pe diferitele axe de finanțare prin proiecte pilot la nivelul Uniunii Europene, astfel încât să putem accelera procesul de dezvoltare. Căutăm soluții pentru ca discuțiile pe care le-am purtat să le putem transpune cât mai repede în practică în folosul județului. Aceste propuneri au fost bine primite de către oficialii europeni, urmând să fie gândite și detaliate în proxima perioadă în cadrul întâlnirilor tripartite. De la preluarea mandatului, am accelerat modul de lucru privind atragerea de fonduri europene și voi da câteva exemple. Vă reamintesc că în primele două luni de mandat am reușit să obțin aprobarea Consiliului pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, iar acum vorbim de proiecte în derulare”, a precizat președintele CJ Botoșani, care a dat drept exemplu proiectul privind modernizarea Memorialului Ipotești și proiectul privind Drumul Vămii.

 

 

 

 

One thought on “Președintele CJ, Doina Federovici a fost la Bruxelles pentru fonduri europene: Am susținut necesitatea și oportunitatea ca județul Botoșani să poată accesa direct fondurile europene de la Comisia Europeană

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *