Un activist de mediu și doi cameramani agresați într-o pădure

Foto: Romaniatv.net

Un activist de mediu, doi cameramani și un localnic au fost agresați, joi după-amiază, în pădurea Dealu Negru, din
zona comunei Panaci, de mai multe persoane. Mai multe echipe de polițiști și jandarmi au pornit acolo, iar în aproximativ 30 de minute s-a reușit reperarea în fondul forestier a activistului de mediu și a doi cameramani, a patra persoană (localnicul) reușind să părăsească singur zona împădurită și să se prezinte la sediul poliției.

Cele trei persoane identificate în fondul forestier au fost preluate de echipajele de poliție și conduse la sediul Poliției Municipiului Vatra Dornei.

Din audierile efectuate, s-a constatat că în cursul zilei de 16.09.2021, activistul de mediu și cameramanii s-au deplasat împreună cu un localnic în zona forestieră din proximitatea comunei Panaci, pentru a realiza un material video cu privire la posibile acte ilicite privind tăiri de arbori.  În timpul activității, aceștia ar fi fost surprinși de mai mulți localnici din zonă pe terenurile forestiere private, iscându-se un conflict, care a degenerat, activistul și cameramanii fiind agresați de către celelalte persoane.

După inițierea activităților procedurale de audiere pentru stabilirea circumstanțelor producerii evenimentului, s-a solicitat exprimarea poziției procesuale a victimelor, prin depunerea plângerilor prealabile sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de lovire sau alte violențe și distrugere.

În cursul zilei perecedente, niciuna dintre persoanele implicate nu a depus o plângere în acest sens, rezervându-și acest drept procesual, însă polițiștii din cadrul Poliției municipiului Vatra Dornei au continuat verificările din oficiu și au constituit un dosar penal, sub aspectul infracțiunilor de lovirea sau alte violențe și distrugere.
Activitățile investigative și de cercetare penală au continuat și în timpul nopții, reușindu-se obținerea acordului declarat al unuia dintre cameramani, pentru efectuarea de cercetări cu privire la cele două infracțiuni.
Ulterior, polițiștii au identificat 5 persoane, care au participat la incident.

„ La acest moment, cele 5 persoane sunt în procedură de audiere la sediul Poliției municipiului Vatra Dornei, în paralel fiind continuate celelalte activități procedurale pentru administrarea probatoriului și dispunerea măsurilor procesuale, sub coordonarea unității de parchet competente. Totodată, polițiștii din cadrul Biroului Delicte Silvice efectuează verificări în fondul forestier,  pentru verificarea unor aspecte privind activități ilicite în domeniul silvic”, a precizat IPJ Suceava.

Garda Forestieră face verificări în acest caz.

„Garda Forestieră Suceava informează faptul că în urma evenimentelor desfășurate în cursul zilei de 16.09.2021, atunci când ”activistul de mediu ”Tiberiu Boșutar a fost agresat în zona Șaru Dornei, când încerca să sesizeze posibile fapte de încălcare a regimului silvic, a demarat de la primele ore ale dimineții verificări împreună cu organele de cercetare penală în fondul forestier care a făcut obiectul sesizării. Garda Forestieră Suceava condamnă orice act de violență fizică sau verbală asupra oricărei persoane care sesizează abateri de la respectarea regimului silvic. După finalizarea verificărilor, Garda Forestieră Suceava va comunica rezultatele constatărilor privind respectarea regimului silvic”, precizează Garda Forestieră Suceava.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com