Măsurile Guvernului pentru reducerea facturilor la energie: Subvenții de 18 bani/kWh la curent și 25% din factură la gaze

contor luminaPeste 12 milioane de români, vor primi ajutor, la plata facturilor energiei electrice, începând cu 1 noiembrie. În funcție de consum, statul va acoperi, o parte din costuri.

Pentru gaze, regulă va fi clară – facturile vor fi reduse, cu 25%. Premierul promite și alte mășuri, în făța valului de scumpiri.

Florin Cîțu: ″În ceea ce privește plafonarea la gaze, vreau să ne uităm la această soluție, dar important pentru mine este să nu distorsionăm foarte mult piața. În momentul în care introduci o astfel de măsură distorsionezi piața. Motivația de a investi dispare pentru companii, iar atunci vreau să luăm o astfel de măsură încât să fie cât mai puțin invazivă. Trebuie să recunoaștem că, în acest moment, există o situație specială care necesită măsuri speciale. Eu cred că cele 3 ministere vor veni până săptămâna viitoare cu o soluție de compensare pentru clienții casnici și non casnici. Discuția despre plafonarea la gaze, împreună cu Mininsterul Energiei, Comisia Europeană vor discuta, după cum știți sunt mai multe țări care au discuții pe tema asta cu CE”.

Florin Cîțu: ”​Am discutat despre Plafonarea prețului la gaze – vom discuta și cu CE, sunt mai multe variante, căutăm cele mai bune soluții pentru această perioada în care prețurile au crescut pt consumatorii casnici și non-casnici până la 31 martie”.

La electricitate, statul va acoperi diferența între prețul mediu din piață și cel mai mic. Asta înseamnă o reducere de 18 bani pe kwh. Așadar, reducerea va varia în funcție de consumul fiecărei familii.

Ca să ne facem o idee, avem și un exemplu concret dat chiar de ministrul Energiei – de pildă, la un consum de 100 de kwh, factură ar fi acum de 82 de lei, dar statul va suportă 18 lei din ea, adică în final omul va plăti 64 de lei.

Potrivit ministrului Energiei, vor primi compensări, adică reduceri la factură, cei care consumă între 30 și 200 de kwh pe luna, adică – arată calculele oficiale – 5 milioane de familii din țară.

Peste acest prag, factura nu va fi redusă. Important de știut este că reducerea va apărea tuturor clienților care se încadrează în această limit[ de 200 kwh, indiferent de furnizorul de electricitate.

În schimb, la gaze, calculele vor fi ușor de făcut.

Virgil Popescu, Ministrul Energiei: “La gaze am luat un preț de referință de 255 lei…. până la un consum de 1.200 mc toate tipurile de locuințe vor beneficia de un ajutor de 25%”.

Autoritățile au calculat ca peste 2 milioane de familii vor beneficia de reducerea facturilor la gaze, sunt oameni care au un consum de până la 1.200 mc pe an.

La fel că în cazul electricității, facturile vor veni cu discountul deja afișat, iar oamenii nu trebuie să facă nimic pentru a beneficia de el.Aceste măsuri urmează să între în vigoare prin ordonanță de urgență, de la 1 noiembrie, și să fie valabile până la 31 martie.

Sursa: Stirile ProTV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *