Noua tulpină de coronavirus, „Miu” mult mai rezistentă la vaccin. Ce caracteristici are

Noua tulpină de coronavirus, „Miu”, descoperită în Columbia, provoacă îngrijorare în rândul specialiștilor din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății. Conform unor studii, aceasta este mult mai rezistentă la vaccin. Noua variantă este monitorizată cu foarte mare atenție de cercetătorii care îi studiază caracteristicile pentru a găsi un remediu. „Miu” a devenit predominantă în Columbia, iar autoritățile sanitare susțin că se află la originea celui mai periculos val al pandemiei. Mai grav este că această variantă a și ajuns în Europa unde provoacă victime, scrie evz.ro.

Potrivit OMS, varianta „Miu” s-a răspândit în 42 de țări, însă studiile timpurii sugerează că nu se transmite la fel de rapid precum Delta, care a declanșat o reapariție a pandemiei în multe țări.

Tulpina Miu a noului coronavirus a devenit dominantă în Columbia, unde a fost detectată pentru prima dată în ianuarie 2021. Aceasta a fost semnalată și în Statele Unite unde, după ce a atins un vârf la sfârșitul lunii iunie 2021, a scăzut constant. Oamenii de știință cred că noua variantă nu poate concura cu varianta Delta, care este extrem de contagioasă. Cu toate acestea, în Columbia, varianta „Miu” este responsabilă pentru mai mult de o treime dintre cazurile de COVID-19.

Cât de răspândită este varianta „Miu”?

Mutația „Miu” este responsabilă de 39%, respectiv 13% dintre infecții. Prevalența globală a tulpinei „Miu” este mai mică de 0,1%.

Care este situația variantei Miu în Europa?

Miu a fost clasificată ca „variantă de interes” într-o listă publicată de Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) pe 26 august 2021.

ECDC susține că această variantă a fost detectată „sporadic” în mai multe țări europene, inclusiv Austria, Belgia, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Irlanda, Italia, Luxemburg, Portugalia, Spania, Olanda și Marea Britanie.

De este diferită tulpina „Miu”?

Tulpina Miu are opt mutații în proteina Spike, dintre care multe sunt prezente și în variantele de îngrijorare Alpha, Beta, Gamma și Delta. Unele dintre mutațiile tulpinii Miu, cum ar fi E484K și N501Y, ajută alte variante să se sustragă din calea anticorpilor generați de vaccinurile anti-COVID-19 pe bază de ARNm.

Cât de eficiente sunt vaccinurile anti-COVID-19?

Tulpina „Miu” poate slăbi protecția împotriva anticorpilor generați de vaccinurile anti-COVID-19 existente. Virusul fabricat în laborator care imita varianta Miu a fost mai puțin afectat de anticorpii de la persoanele care și-au revenit după COVID-19 sau care au fost imunizate cu vaccinul Pfizer.

Într-un studiu încă neevaluat de alți cercetători, tulpina Miu este cea mai rezistentă la vaccin dintre toate variantele recunoscute în prezent.

În prezent, OMS consideră că patru variante sunt îngrijorătoare. este vorba despre tulpina Alpha (Marea Britanie), prezentă în 193 de țări, tulpina Beta (Africa de Sud), raportată în 141 de țări, tulpina Delta (India), prezentă în 170 de țări și tulpina Gamma (Brazilia), raportată în 91 de țări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *