Vești din ce în ce mai proaste pentru șoferi: Prețul carburanților crește constant

Vești din ce în ce mai proaste pentru șoferi. Litrul de benzină costă aproape șase lei, iar motorina de calitate superioară ajunge aproape de șapte lei. Șoferii sunt îngrijorați că vor ajunge să scoată prea mulți bani din buzunar dacă vor să meargă cu mașina.

Prețul carburanților este cu 30% mai mare, anul acesta, comparativ cu 2020.

Cel mai scump este combustibilul premium care poate ajunge până la 6 lei și 83 de bani. În ceea ce privește benzina standard prețurile încep de la 5,80 și ajung până la 6,20 lei/litrul. Motorina standard are prețuri cuprinse între 5,7 și 6 lei.

Iancu Guda, analist economic: Avem cel mai scump combustibil, și dacă-l raportăm la salariul mediu, la puterea de cumpărare din România, suntem cea mai piperată țară din UE din această perspectivă. În medie, o familie alocă 10% pentru transport, incluzând și combustibil pentru cei care au mașini. Cred că e o presiune pentru buzunarul românilor.

Șoferii spun că simt din plin aceste scumpiri.

– Este foarte scump raportat la salarii, la pensia mea care e foarte mică.
– Motorină, 280 de lei.
– La cât timp faceți plinul?
– Săptămânal.
– Asta înseamnă că dați 1.000 de ron pe lună?
– Cam așa ceva…

– Un pic cam mare, la motorină a crescut destul de mult!
– Șase lei și ceva, consumă atât de mult, merg două zile, bag din nou.

Iancu Guda, analist economic: Principalii factori pentru scumpire sunt revenirea economiei și producția din industrie care duce la creșterea cererii. Principala materie pentru combustibilul folosit la autoturisme s-a scumpit. În luna septembrie 2020 prețul barilului de petrol era 186 lei, acum s-a dus la 304 lei, deci scumpire cu 63%.

Prețul gazului variază în perioada aaceasta între 3 lei și 20 de bani și 3 lei și 50 de bani.

Sursa: Digi24

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *