Autoritățile s-au răzgândit. Elevii au voie să poarte la școală și măști textile

Foto: Newsmaker

Elevii care încep școala în plină pandemie de Covid-19 sunt obligați să poarte măști de protecție pe toată durata cursurilor. Dacă, inițial, fostul ministru al Sănătății Ioana Mihăilă a anunțat că sunt permise doar măștile sanitare, acum, ministrul Educației Sorin Cîmpeanu spune că ”sunt permise” și cele din material textil.

Cîmpeanu a declarat în emisiunea ”Vorbește lumea”, difuzată la PRO TV, că – în schimb – nu vor fi permise în școală ”utilizarea pseudo-dispozitivelor de protecție, acelea transparente”.

”Ordinul de ministru este foarte clar: masca de protecție de tip medical este recomandată, dar este permisă folosirea măștilor textile. Aceste măști textile, care au tot felul de semne, floricele, uruleți, pot fi un element de atracție, mai ales pentru elevii de vârstă mică. Important este să poată avea acoperit nasul și bărbia. (…) Ea va fi permisă chiar dacă este mască textilă fără niciun fel de problemă.

Ce nu se va permite? Nu se va permite utilizarea pseudo-dispozitivelor de protecție, acelea transparente. Viziera va fi permisă doar în învățământul special, doar pentru profesorii din învățământul special care au nevoie să aibă mimica vizibilă tocmai pentru a putea preda, interacționa cu elevii cu cerințe educaționale speciale. Este singurul caz în care se permite viziera. În toate celelalte cazuri ne limităm la măști medicale dec protecție și măști textile.” – a spus ministrul Educației la PRO TV.

Regula anunțată inițial de fostul ministru al Sănătății Ioana Mihăilă a fost impusă în contextul în care tulpina Delta infectează copiii cu o frecvență mult mai mare decât alte variante ale coronavirusului, iar cei mici au șanse mari să facă forme mai grave ale bolii.

Multe dintre măștile textile pe care le găsim pe piață nu au aceleași proprietăți de filtrare a bacteriilor, așa cum se întâmplă în cazul măștilor medicale.

Practic, gradul de protecție în cazul acestor măști este de 30-50 la sută, în timp ce acestea asigură peste 95 la sută. Așadar, cumpărați doar măști de uz medical și asigurați-vă că îndeplinesc standardele de calitate și sunt recomandate.

Sursa: Pro TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *