Cum economisim energie electrică în casă. Aparatele consumă și când sunt lăsate în priză, în stand-by

electrocasnice, stiri, botosani, programul rabla, mediuAdrian Chelaru, electrician autorizat, a vorbit la emisiunea „Vorbește lumea”, despre care sunt cei mai mari consumatori de energie electrică din casele noastre și ce putem face pentru a economisii bani în acest sens.

Care este cel mai mare consumator de electricitate din casă?

Dacă ar fi să ne raportăm la puterea absorbită, plita, cuptorul, cuptorul cu microunde, consumatorii care în general au o putere foarte mare. În schimb, sunt consumatori pe care îi folosim zilnic cum e mașina de spălat care trebuie să meargă zilnic, cum este frigiderul care este un consumator pe care nu îl scoți niciodată din priză. Sunt consumatori care practic consumă permanent.

Este adevărat că se consumă electricitate atunci când aparatele nu funcționează, ci doar sunt băgate în priză?

Da, exact. Una dintre constatările noastre raportate la consumul care apare inopinant este că orice consumator conectat în priză ia undeva la 10W. Pare puțin, dar însumat, se simte.

Pe hol este recomandat să montezi senzori de mișcare crepusculari, adică se aprind doar seara în momentul în care treci prin acea zonă. La toaletă este indicat să ai două tipuri de lămpi: lampa centrală, cea mare, pe care să o folosești când stai mai mult timp și o lampă mică cu senzori când stai mai puțin. La fel și pentru alte zone cum ar fi cămara, unde indicat este să nu rămână lumina aprinsă.

Se recomandă lumina caldă, rece sau neutră? Este vreo diferență între acestea?

Becurile incandescente care nu se mai fabrică, dar se mai găsesc în anumite locuri consumă foarte mult și randamentul este foarte mic. Un bec cu led consuma 10W, în timp ce un bec incandescent consumă 100W. Un spot cu halogen consumă 50W, iar unul cu led consumă 30W.

Cât consumă aparatele pe care le folosim zilnic și uităm să le scoatem din priza caând plecăm de acasă? De exemplu uscătorul de păr.

Este un consumator de aproximativ 2kW, ceea ce pentru 30 de minute înseamnă 1 leu. Recomandarea este să fiți atenți la ceilalți consumatori care consumă în stand by.

Cât de mult consumă mașina de spălat rufe?

Ține de clasa de energie. Pentru un consum mai redus trebuie să cumpărăm clasa A+++, e cu 65% energie mai redusă.

Cât consumă televizorul dacă îl uit aprins?

Este bine să vă setați televizorul să se stingă singur. El în stand by ia aproximativ 10W, depinde și de model, de diagonală etc.

Un televizor, un laptop și un încărcător de telefon, e mai bine să le băgăm pe toate în prize separate sau e mai bine să le băgăm pe toate într-un triplu și apăsăm butonul de oprire când nu le mai folosim?

Ține de confort. Există și alternativa inteligentă care a luat amploare din ce în ce mai mult, unde sistemul în sine știe să te urmărească și cum să gestioneze.

Cât consumă un frigier?

Clasa A+ înseamnă 25% eficiență, clasa A++ înseamnă 45%, iar clasa A+++ este 65%.

Sursa: Pro TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *