Casa Sommer, clădirea reprezentativă pentru Botoșani cu un stil arhitectural eclectic

Casa Sommer este  un monument istoric reprezentativ pentru orașul Botoșani. Această clădire a fost ridicată de către negustorul evreu Hirsch Sommer la mijlocul secolului al XIX-lea şi are un stil arhitectural eclectic. A fost înălţată în 1860, și a adăpostit timp de câţiva ani, o sală de teatru, în care au dat spectacole trupe cunoscute ale timpului – fraţii Vlădicescu şi Matei Millo, Costache Nottara, precum și trupa de actori condusă de Mihail Pascaly din care făcea parte și Mihai Eminescu în calitate de sufleur.

Pe o plăcuţă de alamă este inscripţionat textul: ,,Octombrie 1998/ 160 de ani de teatru în limba română la Botoşani/ În această clădire şi-a încheiat, în anul 1869, cariera teatrală/ Mihai Eminescu,/ sufleur în trupa lui Mihail Pascaly”.

În anul 1860-1865, trupele de teatru din Germania, Rusia sau Teatrul Naţional din Bucureşti deveniseră o obişnuinţă la Botoşani. Odată cu ridicarea Teatrului „Mihai Eminescu” în 1914 de o elită botoşăneană tot mai avidă de cultură, zilele de glorie ale teatrului la Casa Sommer s-au încheiat.

Membrii familiei Sommer au dispărut ca prin minune odată cu teatrul. După instaurarea comunismului a început drama acestei Case Simbol care a adăpostit spectacolele lui Nottara şi patimile creatoare ale lui Eminescu, și a fost dărâmată parţial în anul 1981.

La intervenţia marelui om de cultură – Eugenia Greceanu, care a reuşit ca prin minune să îi convingă pe comunişti că greşesc, casa a fost salvată şi refăcută exact după planurile iniţiale.

În clădirea respectivă a funcționat o perioadă scurtă de timp, Cinematograful “Clasic”.

Sursa: CNIPT Botosani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *