FOTO Masa tâlharului, obiectivul fascinant din mijlocul unei păduri din Botoșani

Masa tâlharului reprezintă un obiectiv fascinant din mijlocul unei păduri din județul Botoșani despre care s-au scris legende cu haiduci și comori ascunse.  Obiectivul reprezintă un bloc paralelipipedic format din gresie nisipoasă. Are 5,5 metri lungime, 2,4 metri lățime și 1,2 metri înălțime. Spre partea abruptă a pantei, o parte din stâncă s-a despins, probabil din cauza greutății.

Acest bloc este amplasat la marginea de nord-vest a masivului deluros „Țencușa-Storești” (alt. 513 m), în vestul satului Storești, comuna Frumușica și la sud-vest de orașul Flămânzi. Este o stâncă, sub formă de masă, în textura căreia se observă urme de fosile.

Legenda spune că era locul unde se întâlneau „tâlharii”, cel mai vestit fiind haiducul Coroi, despre care se poate citi în cartea „Legende din Moldova”, scrisă de Elida Agrigoroaiei.

Masa Tâlharului este poziționată strategic, oferind o vizibilitate excelentă asupra împrejurimilor, aflându-se totodată pe suprafața ariei naturale protejate de interes comunitar ROSCI0076 Dealu Mare-Hârlău, potrivit Agenției Naționale pentru Arii Protejate- Botoșani.

Există și un marcaj turistic (bandă roșie), care pleacă de la Mănăstirea Balș spre Masa Tâlharului, durata traseului fiind de aproximativ o oră.

Se spune că au fost oamenii care au trăit demult prin pădurile astea au pus aceste pietre mari, Dumnezeu ştie cum, ca să se roage. Alţii spun că le-au pus uriaşii. În anul 2000, s-a dus la vale pământul şi pietrele s-au prăbuşit. Două bucăţi din piatră au căzut la vale. Bătrânii nu vin aici. Nici nu vorbesc de locul ăsta“, spunea, pentru Adevărul, Neculai Tararai, un sătean din Coşula, printre puţinii dornici să se aventureze la vechile stânci.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *