Direcția de Sănătate Publică a decis sistarea apei în cinci comune din județul Botoșani: S-a hotărât sistarea apei, pentru a evita o epidemie în aceste zone

Direcția de Sănătate Publică Botoșani a decis sistarea apei în cinci comune din județul Botoșani, după ce în urma unor analize de laborator s-a stabilit că apa din fântâni nu este potabilă. Este vorba de comunele Păltiniș, Șendriceni, George Enescu, Sulița și Prăjeni. În apă a fost evidenţiată prezenţa nitriţilor, a clorului rezidual, a bacteriilor coliforme, a amoniului, iar decizia de sistare a fost luată pentru a evita o epidemie în zonă.

DSP a solicitat sistarea apei în comunitate, având în vedere că în urma analizelor de laborator apa nu este potabilă. S-a luat legătura cu primăriile și încearcă până în zilele următoare să readucă probe să vedem dacă sunt bune. În urma precipitațiilor abundente din ultima perioadă, pânza freatică s-a contaminat. Aceste probleme la apă sunt determinate de niște cauze: faptul că tehnologia de tratare neadecvată a calității apei nu s-a făcut, lipsa unor sisteme moderne viabile și de dotare a reactivilor și funcționarea intermitentă a stației de tratare, respectiv  furnizarea  cu intermitență a apei la consumatori, dar și datorită fenomenelor extreme. Deși nu este o soluție plăcută, DSP a hotărât sistarea apei, pentru a evita o epidemie în aceste zone”, a precizat medicul Monica Adăscăliței, directorul DSP Botoșani.

Aceasta spune că s-a dispus totodată controale la stațiile de tratare a apei în toate unitățile administrativ-teritoriale din județul Botoșani. În cele cinci localități, s-au cerut dozatoare de apă în școli.

Apă contaminată în cinci comune din Botoșani. Oamenii continuă să folosească fântânile.„Până acum n-am păţit nimic”

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *