Vești bune pentru tineri! Prețuri mai mici pentru locuințele ANL

După ce Executivul a adoptat un proiect de Ordonanță de Urgență prin care se va reduce prețul apartamentelor destinate tinerilor, construite prin Agenția Națională pentru Locuințe (ANL), Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) a lansat spre dezbatere publică un proiect de hotărâre ce are în vedere modificarea normelor metodologice în acord cu modificările apărute în OUG.

Potrivit OUG nr. 55/2021, publicat, în iunie, în Monitorul Oficial nr. 628/2021, prețurile de vânzare și chirie ale locuințelor ANL destinate tinerilor, care au fost mărite semnificativ, și chiar dublate, în unele cazuri, în anul 2020, sunt readuse la o valoare similară celei din 2019.

Acum, prin proiectul de hotărâre de la MDLPA, autoritățile vor să modifice și să completeze normele metodologice ale Legii nr. 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, astfel încât reducerea prețului de vânzare și chirie ale locuințelor ANL destinate tinerilor să fie posibilă efectiv.

Spre deosebire de ce stabilea legislația din domeniu până recent, prețurile locuințelor ANL se bazează pe costul de construcție al imobilului, din care se scad amortizarea și costul chiriei plătite de tinerii care locuiesc în acel apartament și care doresc să îl cumpere.

După cum este prevăzut în OUG 55/2021, prețul de vânzare al locuințelor nu pornește de la costul construirii unui nou imobil, în general, ci de la costul de construcție al imobilului în cauză, din care se deduc, în funcție de localitate, o valoare mai mare sau mai mică din amortizare și chiria plătită.

Ținând cont de faptul că, în funcție de regiunea sau chiar localitatea în care este construit un imobil, costurile cu construirea lui sunt diferite, “locuințele din orașele mai mici vor fi mai ieftine decât cele din municipiile reședință de județ sau din Capitală”, a subliniat Cseke Attila, ministrul dezvoltării, cu ocazia apariției ordonanței.

Asta înseamnă că locuințele ANL devin, prin acest OUG, mai accesibile, iar tinerii vor putea cumpăra, astfel, mult mai ușor o locuință

„Locuințele ANL sunt destinate pentru tineri, scopul acestora este de a asigura o chirie și mai apoi o locuință proprie la un preț accesibil.”, a mai declarat ministrul în același context.

Astfel cum stabilește legislația din domeniu, valoarea de înlocuire pe metru pătrat, de care depinde, în final, prețul locuințelor ANL și valoarea chiriilor pentru acestea, trebuie actualizată în vara fiecărui an. În 2020, deoarece valoarea de înlocuire pe metru pătrat a crescut considerabil, prețul locuințelor destinate tinerilor a înregistrat o creștere similară, informează avocatnet.ro, citat de bugetul.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *