Creștinii ortodocși sărbătoresc Tăierea capului Sf Ioan Botezătorul. Ce nu ai voie să faci astăzi

Biserica Ortodoxă sărbătoreşte, anual, pe 29 august, Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Conform credinţelor populare, în această zi nu se bea vin roşu şi nu se mănâncă varză. De asemenea, în această zi se ţine post aspru.

Tăierea capului Sf Ioan Botezătorul. Totodată, în această zi, nu se mănâncă pepeni, dat fiind faptul că forma acestora aduce aminte de cea a capului lui Ioan. Tot în această zi, în unele regiuni rurale, nu se folosește cuțitul, toată mâncarea fiind ruptă cu mâna.

Capul Sfântului Ioan a fost, de-a lungul istoriei, de trei ori pierdut şi de trei ori aflat. Prima şi a doua aflare a capului sunt marcate pe 24 februarie, iar a treia aflare a capului este prăznuită pe 25 mai.

Tăierea capului Sf Ioan Botezătorul. În această zi, nu este bine să foloseşti cuţitul

În această zi, pe vremuri se obişnuia să se ţină post până la Înălţarea Sfintei Cruci (14 septembrie) cu rolul de a-i curăţi pe cei cu păcate grave.

Există credinţa că, pe 29 august, nu trebuie să se folosească cuţitul, totul se rupe cu mâna, potrivit crestinortodox.ro. De asemenea, există obiceiul de a nu mânca fructe şi legume care au o formă rotundă (nuci, mere, pepene) ce amintesc de capul Sfântului.

Totodată, din ajunul sărbătorii şi în ziua praznicului nu se mănâncă preparate din varză, deoarece Sfântului Ioan i s-a tăiat capul pe varză, de şapte ori, şi iar a înviat. Din același motiv nu se mănâncă nici fructe sau legume roşii.

Se mai spune că din această zi începe şi frigul toamnei: aşa cum fiecare om este cuprins de friguri, de fapt, frisoane, când află felul în care a fost să moară Sfântul Ioan Botezătorul.

Tot un obicei care vine din popor este acela de a ține post „de la cruce până la cruce”, un post care ținea pana pe 14 septembrie (Inaltarea Sfintei Cruci), care avea rolul de a-i curăţi pe cei care au savârșit omoruri sau alte păcate grave, iar cei care decideau să postească în acea zi mâncau doar turte de grâu sau mălai.

Tăierea capului Sf Ioan Botezătorul. Ce este bine să faci pentru sporul familiei

Pentru sporul familiei şi pentru alungarea bolilor, în familiile în care au murit rude, în condiţii suspecte sau de moarte năpraznică, se respectă momentele de reculegere şi se împart pachete cu struguri, pâine şi apă.

Tradiția spune că, în ziua de 29 august, creştinii trebuie să ţină post negru sau aspru, în care sunt permişi doar struguri şi apă. Nu se bea vin roşu, deoarece în credinţă acesta reprezintă sângele Botezătorului.

Sursa: RomaniaTV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *