Județele cu cea mai mică rată de angajare, precum Botoșaniul, au și cea mai mică rată de vaccinare. Locuitorii refuză vaccinarea pentru că sunt neîncre­zători în relaţia cu statul

Rata vaccinării în judeţe precum Suceava, Giurgiu şi Botoşani, unde ponderea angajaţilor în totalul populaţiei este între 13 şi 17%, este cea mai redusă, de doar 16- 17%, arată zf.ro.

Judeţele cu cei mai puţini angajaţi raportaţi la populaţia totală, pre­cum Suceava, Giurgiu şi Boto­şani, unde rata de angajare este între 13 şi 17%, au cele mai mici ra­te de vaccinare, de doar 16-17%. În schimb, unde există o pondere mare a salariaţilor, cum sunt Bucureşti (cu o rată de angajare de 54%), Cluj (34%) şi Sibiu (33%), rata de vaccinare e mai mare, între 35 şi 45%. Aceasta înseamnă că statutul de salariat im­plică o responsabilitate socială şi o altfel de relaţie a individului cu statul şi cu societatea. Angajaţii, la stat sau la privat, odată ce au în cotidianul lor responsabilitatea de a merge la serviciu, beneficiind de asigurări sociale, de o organizare a vieţii individuale, au o mai mare încredere în stat şi în ceea ce li se propune dinspre stat, inclusiv această idee a vaccinării, care protejează individul, dar şi pe cei din jur.

În judeţe precum Suceava şi Giurgiu, unde economia informală e foarte dezvolta­tă şi oamenii îşi câştigă existenţa din comerţ sau din agricultura de subzistenţă, locuitorii refuză vaccinarea pentru că sunt neîncre­zători în relaţia cu statul. În judeţe precum Bihor şi Argeş, unde rata de angajabilitate e mai mare ca urmare a inves­tiţiilor, oamenii sunt mai integraţi şi mai deschişi spre ideea vaccinării venită dinspre autorităţi.

„Salariaţii sunt într-o mai mare măsură vaccinaţi decât cei ocupaţi în agricultura de subzistenţă, pentru că au un nivel de educaţie mai ridicat şi un contact mai strâns cu internetul, cu informarea, ceea ce duce la ponderi mai mari ale vaccinaţilor în rândul acestei categorii de populaţie“, a explicat prof. dr. Dumitru Sandu de la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială din cadrul Universităţii din Bucureşti.

Ziarul Financiar a calculat indicele de corelaţie dintre rata de vaccinare împotriva COVID-19 şi rata de angajare (număr de angajaţi raportaţi la populaţie) pe judeţe, iar rezultatul, de 0,84, indică o puternică legă­tură între ponderea angajaţilor şi ponderea vaccinaţilor în totalul populaţiei din fiecare judeţ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com