FOTO Sute de credincioși la sfințirea unei biserici din Botoșani. Slujba, oficiată de ÎPS Teofan

Credincioșii din comuna botoșăneană Broscăuți l-au avut ca oaspete în această dimineață, 22 august 2021, pe Înalt Prea Sfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Cu acest prilej, ierarhul a târnosit biserica parohială cu hramurile „Adormirea Maicii Domnului” și „Sfântul Apostol Andrei”.

Zi de sărbătoare pentru credincioșii din zona municipiului Dorohoi, dar și din localitatea Broscăuți – Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan a binecuvântat duminică dimineață noua biserică parohială. Conform actului de sfințire, actualul lăcaș de cult a fost ridicat în cimitirul parohiei, pe locul unei vechi biserici din lemn.

După întâmpinarea ierarhului, soborul dimpreună cu cei prezenți au înconjurat sfântul locaș, iar în continuare, potrivit rânduielilor bisericești, IPS Teofan a sfințit și pecetluit Sfânta Masă din Sfântul Altar și a binecuvântat pictura interioară prin stropire cu apă sfințită și prin ungere cu Sfântul și Marele Mir. După oficierea slujbei de sfințire, clericii au săvârșit Sfânta Liturghie pe un podium special amenajat în curtea parohiei, iar credincioșii au așteptat la rând pentru a se închina în altar.

În cuvântul de învățătură, Părintele Mitropolit a arătat cât de importantă este prezența lui Dumnezeu în viața noastră de zi cu zi: „Viața noastră, pe care o putem descrie și înfățișa ca pe o călătorie pe mare, are parte de vremuri senine, liniștite și așezate, precum avem parte și de furtună. Vremea bună și cerul senin se arată atunci când familia noastră merge bine, când avem sănătate și înțelegere în casă, când avem un loc de muncă sau când ne asumăm așa cum se cuvine slujirea noastră. Vremea de furtună și de vânt din viața noastră se arată atunci când apar ispitele, apare boala, apar neînțelegerile din familie, apar dușmănii de un fel sau altul. Vremea vieții, când senină, când furtunoasă, trebuie să țină cont de lucrul cel mai important: de-a lungul călătoriei, Hristos să nu fie departe de noi”.

Totodată, ierarhul a afirmat că un adevărat creștin trebuie să țintească întotdeauna spre Dumnezeu, spre Hristos Domnul: „În vreme de furtună, valurile se arată atunci când apare suferința, atunci când apare neînțelegerea, atunci când oamenii te vorbesc de rău pentru că noi, adesea, ne preocupăm foarte mult de ceea ce cred oamenii despre noi, de ceea ce vorbesc oamenii despre noi, și gândim poate prea puțin, uneori chiar de loc la ce gândește Dumnezeu despre noi. În vreme de furtună și în vreme de cer senin, îl ai tu, omule, pe Hristos ca țintă a inimii și a privirii tale? Cum se arată această țintire a ochilor inimii noastre către Dumnezeu, pentru a fi El cu noi în vremea călătoriei?

Gândirea noastră la Dumnezeu se arată în participarea noastră la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, în lecturarea Sfintei Scripturi și în rugăciunea cât mai prezentă în viața noastră. Prin aceste trei lucruri avem ochii inimii ațintiți spre Dumnezeu. Într-un alt chip, tot în trei feluri, se arată ațintirea noastră către Dumnezeu în dimensiunea îndreptată spre oameni: dacă ai o familie binecuvântată, ții la ea cu tot sufletul, dai naștere copiilor cu care te-a binecuvântat Dumnezeu, atunci ochii tăi sunt îndreptați către Hristos. Dacă ai inimă bună și milostivă, îngrijindu-te de cel sărac de lângă tine, atunci inima ta este îndreptată spre Dumnezeu. Și dacă acolo unde te găsești, la locul de muncă, îți asumi cu demnitate, cu curaj, slujirea și responsabilitatea pe care le ai, și în această modalitate, ochii tăi sunt ațintiți către Dumnezeu”.

În continuare, după ce părintele protopop Stelian Ciurciun a dat citire actului de sfințire, părintele paroh Andrian Crețu a primit din partea IPS Teofan „Crucea Sfântul Ierarh Dosoftei” pentru clerici. De asemenea, pentru implicarea lor la zidirea sfântului locaș, ctitorii Dumitru Tiron și Elena Leahu au fost răsplătiți de Părintele Mitropolit cu distincția „Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei” pentru mireni. Totodată, binefăcătorii comunității parohiale au primit distincții de vrednicie.

sursa: Doxologia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *